Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nosiť drevo do lesa? Ak žijete v národnom parku a chcete kúriť, je to realita
Zdielať na

Nosiť drevo do lesa? Ak žijete v národnom parku a chcete kúriť, je to realita

POLONINY / Bývame v lese, no drevo si paradoxne dovážame z mesta. To sú slová rozhorčených obyvateľov Polonín. Od jari sa snažia zohnať palivové drevo, keďže je to pre nich jediná možnosť vykurovania. Po transformácii národných parkov však pre niektoré obce prišla stopka. Vedenie štátnej ochrany prírody sľubuje, že drevo bude. Ľudia si však ešte budú musieť počkať.

"Bývame v lese a drevo kupujeme z mesta, to je na hanbu, čo sa robí. Ani nebudem hovoriť, lebo sa rozčúlim," hovorí obyvateľka obce Zboj. Komplikácie vznikli po reforme národných parkov, keď štátny podnik LPM Ulič prišiel o časť lesných pozemkov a tie prešli pod Správu Národného parku Poloniny.

"To bolo pozastavené a ľudia sa dozvedeli, že nebudú mať palivové drevo, lebo sa snažili voziť drevo z mesta do lesa, to je na hlavu. Zo stavebnín, od súkromníkov, z miest vozili drevo do dedín, kde žijú v lese," uviedol starosta obce Zboj, Ladislav Ladomirjak.

"LPM štátny podnik Ulič, keďže prišiel o časť územia, nemohol už ťažiť toľko, koľko predtým, a preto zastavil dodávku palivového dreva pre miestnych odberateľov a plnila si dodávky pre veľkých odoberateľov," povedal Ján Holinka, starosta obce Ulič.

V regióne plyn nemajú a na kúrenie elektrinou chýbajú dostatočne výkonne transformátory. Palivové drevo je jediná možnosť. Keď ho nedostali, nervozita rástla. "Tu vznikol ten hlavný problém, lebo palivové drevo treba dostať v jari tak, aby cez leto preschlo a potom polosuché išlo na kúrenie," vysvetlil  Ladislav Ladomirjak.

Správe Národného parku Poloniny po transformácii pribudlo viac ako 8-tisíc hektárov lesných pozemkov. Sľubujú, že palivové drevo pre ľudí bude, ale až od 1. 7. "Pretože sme tiež viazaní určitými ochranárskymi obmedzeniami, ktoré požadujeme aj od iných, v každom prípade je to hniezdenie vtákov, dovtedy je to limitované," priblížil riaditeľ správy NP Poloniny, Miroslav Buraľ.

Správa národného parku chce tento rok v Poloninách vyťažiť približne 6-tisíc metrov kubických palivového dreva. To má byť primárne určené pre obyvateľov z regiónu. Keď sa niečo z tohto množstvo zvýši, až potom môže ísť na komerčný predaj.

"Ak sa vyskladá to, čo majú urbariáty, mohlo by to potreby na tento rok pokryť," vyjadril sa Ján Holinka."Ceny sa budeme snažiť nastaviť regionálne," vyhlásil Miroslav Buraľ.

Systém bude nastavený tak, že ľudia si nepôjdu drevo do lesa takpovediac nahotoviť sami, ale budú určené odvozné miesta, kde si drevo budú môcť prísť vyzdvihnúť. "To by bolo výborné. Lebo v lese nebezpečenstvo, chodiť a rezať na vlastnú zodpovednosť, môže sa stať hocičo," myslí si obyvateľ Zboja, Marek Taranda.

"Nám ide o hospodárenie prírode blízke, snažíme sa teraz zazmluvniť dodávateľov tých, čo majú kone," dodal Miroslav Buraľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy