Polojasno
17°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Proces s dvomi Afgancami je na konci: Čelili obvineniu z prípravy úkladnej vraždy
Zdielať na

Proces s dvomi Afgancami je na konci: Čelili obvineniu z prípravy úkladnej vraždy

BANSKÁ BYSTRICA / Niekoľkomesačný proces s dvomi mužmi z Afganistanu je na konci. Čelili obžalobe z prípravy úkladnej vraždy mladej herečky účinkujúcej vo filmoch pre dospelých. Pojednávania Špecializovaného trestného súdu prebiehali pre teroristické hrozby za múrmi väznice. Súd oboch mužov pustil na slobodu.

Z banskobystrickej väznice ich prepustili krátko potom ako ich senát  oslobodil spod obžaloby prípravy úkladnej vraždy. "Pravda zvíťazila a senát nás vyhlásil za nevinných. Som šťastný, že som konečne von z toho pekla," povedal obžalovaná Mohammed Patman. 

Mohammed Patman a jeho bratranec Darya Khan Safi mali podľa prokurátora pricestovať na Slovensko hľadať Mohammedovu dcéru vystupujúcu pod menom Yasmeena. Mladá Afganka ušla od rodiny, živia ju filmy pre dospelých. Navyše sa vydala za židovského fotografa a prijala jeho vieru, čím mala zneuctiť rodinu a islam. Obžalovaní sa bránili, že vraždiť neprišli. Yasmeenu podľa nich zadržiavali násilne obchodníci s bielym mäsom. "Bol som vo väzení takmer 3 roky, bez príčiny, lebo som nevinný," uviedol Patman. 

Proces bol náročný, pravidelne sa ho zúčastňoval aj jediný tlmočník z perzského jazyka na Slovensku. "Dlhodobý ťažký proces, aby sa vedel zorientovať v terminológii aj v tom čo má aký význam," povedal tlmočník Akbari Asadullah. "Senát oboch obžalovaných oslobodil, pretože trestnosť činu zanikla," uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici Katarína Kudjáková. 

Potom čo Yasmeenu muži na Slovensku vypátrali sa podľa súdu vrátili do Veľkej Británie, ďalších 8 mesiacov nepodnikli ďalšie kroky a nepokračovali v príprave. Odstránilo sa tým nebezpečenstvo, ktoré hrozilo. "Obhajoba je spokojná," zhodnotil výsledok obhajca Henrich Schindler. "Veľmi sa teším, idem domov za rodinou," povedal Patman. "Podal som odvolanie v neprospech obžalovaných," uviedol prokurátor. O prípade mladej pornoherečky tak bude rozhodovať Najvyšší súd. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy