Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Bratislave opäť našli nevybuchnutú muníciu. V týchto lokalitách sa vyskytuje najčastejšie
Zdielať na

V Bratislave opäť našli nevybuchnutú muníciu. V týchto lokalitách sa vyskytuje najčastejšie

BRATISLAVA / Nevybuchnutú muníciu našli v obľúbenej lokalite na Železnej studničke v Bratislave. Na mieste musel zasahovať policajný pyrotechnik. V hlavnom meste a jeho okolí nie je takýto nález ojedinelý.

V mestskom lesoparku v časti nad Kačínom ju objavil pracovník Mestských lesov. Okamžite zavolal na políciu, ktorá na miesto vyslala pyrotechnika. Ten potvrdil, že ide o nevybuchnutú vojenskú muníciu z 2.sv. vojny. V lese ležali 2 stále funkčné delostrelecké míny a aj delostrelecký granát. "Pyrotechnik po vykonaní potrebných úkonov rozhodol o ich prevoze na Kriminalistický a expertízny ústav Policajného zboru SR, kde budú uložené do najbližšieho ničenia munície," informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Bratislave Michal Szeiff. 

Lokality v ktorých sa vyskytuje munícia 

V bratislavskom kraji sa munícia najčastejšie vyskytuje práve v okolí Železnej studničky, ale aj Pezinskej baby. Počas minulého leta našli robotníci 114 kilovú nevybuchnutú leteckú bombu na stavenisku pri autobusovej stanici. Starú muníciu môžete nájsť nielen v záhrade, ale aj na poliach, či počas prechádzky v lese. V žiadnom prípade sa jej nedotýkajte, ani s ňou nemanipulujte. To, že je stará a hrdzavá neznamená, že nie je nebezpečná.

Neodborná manipulácia s muníciou môže mať fatálne následky

Na záberoch vo videu môžete vidieť, aký rozsah môže mať jej explózia. Vo videu nájdete aj to, ako vyzerá odborné zneškodnenie munície policajnými pyrotechnikmi na určených miestach. "V prípade nálezu akejkoľvek munície treba ihneď kontaktovať políciu. Na miesto bude vyslaný pyrotechnik a ten rozhodne o ďalšom postupe," informuje Szeiff. 

Podľa polície nesprávny postup zvolil napríklad aj muž, ktorý koncom minulého týždňa narazil na protitankovú mínu. Tú vykopal, naložil do auta a priviezol priamo na políciu v Seredi. "Našťastie bola munícia nefunkčná, keďže jej chýbal iniciátor. Pyrotechnik mínu zaistil a bezpečne previezol na určené miesto, kde bude neskôr spolu s ďalšou muníciou hromadne zlikvidovaná," informuje hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Trnave, Zlatica Antalová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy