Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Malodunajskí rybári sú zúfalí. Po búrkach uhynuli na viacerých miestach stovky rýb
Zdielať na

Malodunajskí rybári sú zúfalí. Po búrkach uhynuli na viacerých miestach stovky rýb

POVODIE MALÉHO DUNAJA / Malodunajskí rybári sú zúfalí. Na niekoľko kilometrovom úseku rieky uhynuli stovky rýb. Medzi nimi boli aj dvojmetrové sumce. Stalo sa to po minulotýždňových búrkach so silnými prívalovými dažďami, ktoré zasiahli Bratislavu a okolité obce.

V priebehu minulého týždňa vyplávali na hladinu stovky rýb, vrátane ohrozených druhov. Medzi nimi bolo množstvo mrien, pleskáčov, zubáčov, kaprov, ale i dvojmetrových sumcov. "Škody finančné zatiaľ vyčíslené nemáme. Na tomto pracuje hospodár našej organizácie. Boli to ryby, ktoré mali od 20 do 50 rokov," vyjadril sa Andrej Rakovský z rybárskej stráže MsO SRZ. Úhyny bolo možné pozorovať na úrovni Zálesia, Tomášova a Mosta pri Bratislave. Postihnutý úsek mal mať podľa rybárov desiatky kilometrov. K podobným prípadom má dochádzať pravidelne. Stačí, aby sa Bratislavou prehnala poriadna búrka a vody Malého Dunaja sa zmenia na nepoznanie.


"Tento jav sa opakuje, dá sa povedať, po každom jednom prívalovom daždi," dodal Andrej Rakovský. Na mnohých častiach Malého Dunaja bolo vidieť zakalenú vodu a vyplavený odpad. Prípadom sa zaoberajú aj enviropolicajti. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie za trestný čin ohrozenia a poškodenia životného prostredia. "Enviropolicajti z Bratislavy vykonali na viacerých miestach obhliadky miesta činu a aktuálne sa čaká na výsledky znaleckého dokazovania. Okrem toho sú intenzívne vykonávané ďalšie úkony k zisteniu všetkých relevantných okolností tohto skutku," vysvetlila hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová. V okolí Mosta pri Bratislave zasahovali aj inšpektori životného prostredia, ktorí prišli k prvým záverom.


"K tomuto mimoriadnemu zhoršeniu kvality vôd došlo v dôsledku úniku znečistených odpadových vôd a čistiarenského kalu z ústrednej čistiarne odpadových vôd vo Vrakuni," vysvetlil riaditeľ SIŽP Ján Jenčo. Čistiareň prevádzkuje Bratislavská vodárenská spoločnosť. Počas minulotýždňových dažďov sa k nej mala dopraviť splašková a dažďová voda v takých objemoch, na ktoré nie je čistiareň projektovaná. "Čistiareň odpadových vôd vo Vrakuni išla po celý čas na maximum a to ako na mechanickom, tak aj na biologickom stupni čistenia. Do Malého Dunaja bola podľa vedomostí BVS vypúšťaná iba vyčistená alebo rozriedená voda, v súlade so legislatívou určeným zmiešavacím pomerom, ktorý by nemal mať priamy dopad na život v rieke," vyjadril sa Peter Podstupka, hovorca BVS.


Podľa inšpekcie ale za úhynom rýb stojí úbytok kyslíka

Spôsobiť to mali práve odpadové vody z čistiarne. Podobná situácia sa pritom odohrala už v roku 2018. Inšpektori životného prostredia majú podozrenie na viacero nedostatkov a to práve pri prevádzkovaní Vrakunskej čistiarne. V blízkej budúcnosti ich budú samozrejme ešte preverovať. Pôvodcovi hrozí pokuta do výšky 165-tisíc eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy