Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na dôchodkyňu zaútočil pes, ktorý utiekol z dvora. Zranila si bedrový kĺb, ruky aj hlavu
Zdielať na

Na dôchodkyňu zaútočil pes, ktorý utiekol z dvora. Zranila si bedrový kĺb, ruky aj hlavu

MEDZILABORCE / Nie sme v Amerike, aby sme si museli zamykať brány. Aj takto reagujú obyvatelia Ňagova na voľne pobehujúce psy. Jeden z nich zaútočil na dôchodkyňu, ktorá sa vracala domov z cintorína. Majiteľa psa polícia obvinila z ublíženia na zdraví.

"Napríklad ja mám otvorenú bránu a mám 5-ročnú vnučku, vyjde von a pred dverami stojí cudzí pes, ktorý je veľký a isto, že sa zľakne," povedala miestna obyvateľka. Na mnohých dedinách je to ale bežná vec. Psy neraz z dvora ujdú a pobehujú po ulici. Naposledy to zašlo tak ďaleko, že prácu mali lekári aj polícia. 

"Majiteľ nedostatočne zabezpečil svojho psa, ktorý vybehol z dvora na miestnu komunikáciu cez otvorenú bránku a skočil na 67 ročnú pani. Tá pri páde utrpela zranenie bedrového kĺbu, ruky i hlavy," uviedla hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. "Pes sám bez vôdzky a bez svojho pána nemá čo na voľno utekať a behať po vonku," povedala veterinárna lekárka Lenka Lisá. 

Rozprávali sme sa so synom zranenej ženy. Ten nám povedal, že mama sa vracala z cintorína a útok psa nečakala. "No problém so psami je a vždy s tými istými. Lebo sú majitelia, ktorí majú psov uviazaných jak sa patrí alebo vo voliére, ale sú takí, ktorí ustavične behajú po ceste" povedala miestna obyvateľka. "V prvom rade za každým voľne pobehujúcim psom by sme mali hľadať majiteľa. Každý pes je vizitkou svojho pána, pretože sú aj bojové plemená a dokážu byť neskutočne prítulné," povedala Lisá. 

41-ročného majiteľa psa už polícia obvinila z trestného činu ublíženia na zdraví. "Nie sme v Amerike aby sme si nemohli nechať bránu otvorenú kvôli cudzím psom," uviedla miestna. Psy často zaútočia na človeka aj vtedy, keď majú strach alebo sa cítia byť ohrozené. No príčin môže byť vo všeobecnosti viacero. "Môže byť, že ten pes vycítil strach z toho človeka a dokazoval si svoju autoritu," povedala Lisá. Odborníci radia čo robiť, ak prídete do kontaktu so zatúlaným psíkom. "Netreba si ho všímať, pomalým krokom ísť, nerobiť trhavé pohyby, neoháňať sa, nekopať," dodala Lisá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy