Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
NAKA obvinila exministra spravodlivosti Gábora Gála
Zdielať na

NAKA obvinila exministra spravodlivosti Gábora Gála

BRATISLAVA / NAKA obvinila bývalého ministra spravodlivosti Gábora Gála z korupcie. Kandidát Most-Híd bol na čele justičného rezortu v období rokov 2018 až 2020.

Vyšetrovateľ NAKA vzniesol obvinenie exministrovi ešte začiatkom mája. Dôvodom mala byť korupcia v súvislosti so Slovenským pozemkovým fondom. Podľa medializovaných informácií malo ísť o úplatok 50-tisíc eur, ktorý si mal pýtať ešte ako poslanec. V prípade majú figurovať aj finančík Martin Kvietik a advokát Ján Gajan.

"Vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry obvinil 9. mája tohto roku osobu G. G. z korupcie. Zločinu prijímania úplatku (podľa § 329 ods. 1 Trestného zákona) sa mal dopustiť v súvislosti s činnosťou Slovenského pozemkového fondu v roku 2018. Bližšie informácie poskytneme, až keď to procesná situácia dovolí," povedal hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Meno Gábora Gála sa so Slovenským pozemkovým fondom objavuje vo viacerých súvislostiach. Po skončení jeho funkcie na ministerstve spravodlivosti zastupoval v kauze Veľký Slavkov schránkovú firmu v spore s SPF o desiatky miliónov eur.

"Slovenský pozemkový fond berie na vedomie informácie o obvinení exministra spravodlivosti Gábora Gála. Keďže v tejto chvíli nemáme informácie, tak môžeme momentálne konštatovať len to, že bude plne súčinný s vyšetrovateľmi pri odhaľovaní akejkoľvek trestnej činnosti, ktorá súvisí s obdobiami pôsobenie SNS a Most-Híd v SPF," uviedol generálny riaditeľ inštitúcie Ján Marosz.

V novembri 2019 vtedajší opozičný politik Igor Matovič upozorňoval na pochybnú zmluvu o prenájme pôdy, v ktorej sa mali ľudia napojení na exministra spravodlivosti sporne dostať k pôde. "Firma, ktorá predtým bola zapísaná niekde v Žiline, potom sa premenovala a zhodou okolností do frasa je nejak príliš blízko ku Gáborovi Gálovi, alebo k ľuďom, ktorí sú príliš blízko ku Gáborovi Gálovi," povedal vtedy svojím tradičným slovníkom súčasný minister financií.

Gál už agentúre TASR poskytol vyjadrenie. "Ešte minulý týždeň mi poštou bolo doručené uznesenie o vznesení obvinenia. Predmetné uznesenie v súvislosti s mojou osobou sa absolútne nezakladá na pravdivých informáciách. Nie je to prvýkrát, keď o mne kolovali rôzne informácie od takzvaných kajúcnikov, ktoré sa po riadnom prešetrení potvrdili ako vymyslené," znie stanovisko.

Bývalý minister za dnes už neexistujúcu stranu Most-híd môže po odsúdení prísť aj o svoju advokátsku licenciu. Z advokátskej komory nám potrvdili, že ak by bol ktorýkoľvek advokát odsúdený zá umýselný tresntý čin následkom je vyčiarknutie zo zoznamu advokátov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy