Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Explózia v Malackách: Silný výbuch vybil na okolitých budovách okná
Zdielať na

Explózia v Malackách: Silný výbuch vybil na okolitých budovách okná

MALACKY / Malackami otriasol obrovský výbuch, ktorý večer vystrašil obyvateľov. Po mohutnej explózii začala horieť výrobná hala firmy Ikea Industry Slovakia. Plamene šľahali do obrovských výšok a čierny dym bolo vidieť na kilometre. Podľa svedkov bola explózia tak silná, že sa triasli domy.

Bolo deväť hodín večer, keď sa Malackami ozvala mohutná explózia. Ľudia najprv nevedeli, čo sa deje. Za pár sekúnd uvideli obrovský požiar, ktorý sa šíril z priemyselného areálu. Plamene zachvátili halu, kde IKEA vyrába drevotriesku. Podľa zamestnancov horela jedna z kľúčových hál. Po obrovskom výbuchu sa časť fasády zosypala. Po areáli lietali kusy plechov.

Do areálu prichádzali každú chvíľu nové a nové hasičské cisterny. Približne 60 hasičov likvidovala plamene. Dokonca hrozilo, že sa hala pod obrovským teplom zrúti. "Tá budova dostala jednak tlakovú energiu z výbuchu a samozrejme absorbovala časť tepelnej energie, takže vylúčiť sa to nedá," povedal prezident HaZZ Pavol Mikuláš. 

Na miesto večer prišiel aj minister vnútra. "Je to oceľová konštrukcia, ktorá samozrejme pod tým náporom ohňa nikto teraz nevie povedať akým spôsobom to bude zvládať. Ale je veľmi dôležité a to chcem vyzdvihnúť, zatiaľ nemáme vedomosť o tom, že by boli obete na životoch," uviedol minister vnútra Roman Mikulec. 

Po polnoci dorazilo do areálu aj kontrolné chemické laboratórium. "Ktoré bude permanentne robiť prieskum ovzdušia, aj s ohľadom na zasahujúcich hasičov aj na obytné domy, ktoré sú v okolí," povedal Mikulášek. Požiar sa v noci podarilo dostať pod kontrolu. Hasiči dopoludnia pracovali na skrytých ohniskách. Špecialisti halu prezerali a teraz budú skúmať, rozsah poškodení. "Budeme plne spolupracovať s príslušnými orgánmi, aby sme identifikovali príčinu výbuchu," uviedlo stanovisko IKEA Industry Slovakia. 

"Naše práce smerujú k tomu aby sme ochránili tú oceľovú konštrukciu pred zrútením a aby sme ju zachovali v tej podobne ktorá je a znížili tak škody," povedal Mikulášek. Škody zatiaľ vyčíslené nie sú, no majitelia ich budú rátať v stovkách tisíc eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy