Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V Medzilaborciach už viac ako 20 rokov chátra budova. Ľudia objekt rozkrádajú
Zdielať na

V Medzilaborciach už viac ako 20 rokov chátra budova. Ľudia objekt rozkrádajú

MEDZILABORCE / 10-ročného Tomáška, ktorý spadol zo strechy opustenej budovy v Medzilaborciach už prepustili z nemocnice. Sľúbil, že viac na strechu nevylezie. Zisťovali sme, komu stavba patrí a prečo má mesto v riešení zabezpečenia budovy zviazané ruky. Riešením by mohla byť novela zákona, ktorá by dovolila samosprávam vyrubiť vlastníkom vyššie dane za schátrané stavby.

Budova predstavuje hrozbu nielen pre miestne deti ale aj dospelých. No práve oni sú často zlým príkladom, keďže sami zo strechy zbierajú plechy a speňažia ich. 10-ročný Tomáš hovorí, že na strechu budovy vyliezol po strojoch. Jeho starší kamarát to hneď predviedol. Hore bol za pár sekúnd. Tomáš bol hospitalizovaný s pomliaždením pľúc a zranením nohy. Už je doma a počas návštevy sľúbil, že viac na strechu nevylezie. "Už tam nepôjdem," povedal 10-ročný Tomáško. 

Polícia prípad vyšetruje ako ublíženie na zdraví. Budovu postavili ešte v 70-tych rokoch a slúžila ako pílnica na rezanie dreva. Jej činnosť bola ukončená v druhej polovici 90-tych rokov. Patrí po štátny podnik Lesy SR. "Už v roku 2000 bola budova nefunkčná, vyradená z prevádzky a udržiavaná v útlmovom, teda nefunkčnom režime. Leží v okrajovej časti mesta a je neustálym terčom vandalizmu a rozkrádania," povedala hovorkyňa Lesy SR Mrína Debnárová. 

Podľa hovorkyne sa podnik už v minulosti snažil budovu zabezpečiť, no akákoľvek snaha z ich strany vyšla zakaždým nazmar. "Leží v okrajovej časti mesta a je neustálym terčom vandalizmu a rozkrádania," uviedla Debnárová. Združenie mies a obcí Slovenska pritom už v minulosti presadzoval to, aby všetky nevyužité štátne budovy boli bezodplatne prevedené na mestá a obce. To sa zatiaľ nepodarilo. "Sme svedkami situácie, ktorú sme nechceli aby vznikla. Ak samospráva vie, že na jej území je problém s konkrétnou budovou, ktorú ale nevlastní, tak mesto má zviazané ruky," povedal odborník na samosprávu Michal Kaliňák. 

Mesto totiž nemôže porušiť zákon tým, že napríklad zainvestuje do cudzieho majetku. Tento týždeň poslanci Národnej rady schválili Novelu zákona, ktorá umožní mestám a obciam požadovať od vlastníkov schátraných a neudržiavaných stavieb vyššie dane. Tieto stavby sú často v dezolátnom stave a hromadí sa v nich odpad a navyše predstavujú rôzne hrozby. V súčasnosti je táto budova v Medzilaborciach určená na demoláciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy