Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Svorka túlavých psov zaútočila na ovce a kozy
Zdielať na

Svorka túlavých psov zaútočila na ovce a kozy

HRABUŠICE / Chceli byť ekologickí, tak si do záhrady priviezli ovce a kozy aby im slúžili ako živé kosačky. Ich plány však zmarila svorka psov. Miestni hovoria o obrovskom probléme s túlavými psami v Hrabušiciach. Naposledy roztrhali stádo, teraz sa boja aby nezaútočili na deti.

Majitelia menšieho stáda objavili na záhrade spúšť. Všade bola po trávniku vlna a zvieratá ležali v rôznych častiach, bez pohybu.

"Prídem bližšie, na ňufáčiku má krv. Pozriem v ľavo tam tri vyvrátené strhané. Utekám rýchlo pre brata, veď rýchle poď, veď máme ovce dotrhané. Pozrieme v pravo, ďalšie tri mŕtve. Úplne sme v šoku zostali," opisuje desivý nález Darina Kováčová, sestra majiteľa stáda. 

"Minulý rok mi kozu roztrhali psy. Susedovi tak isto tri kozy potrhali. Je to škody, nech s tým niečo nejakí kompetentní niečo robia. Je tu problém s tými túlavými psami. A to nie som ja prvý, ani on neni," hovorí Vilo Sim, majiteľ zvierat.

Pritom Hrabušice sú obcou, ktorá žije z turistického ruchu. Leží totiž na začiatku Slovenského Raja. Majiteľ sa chcel aj preto k prírode patrične chovať.

"Tie ovce som mal jak živé kosačky. Teraz musím kosiť tú záhradu, ale si kúpiť druhé ovce. Ale čo, kúpim si druhé ovce a znovu to budem mať?" dodáva majiteľ.

Jeho sused, Milan Macurák hovorí: "Sa dajú do svorky a začnú hrýzť tie ovce. To je normálne keď nemajú majiteľa a nikto nevie, že čie sú."

Celkovo majiteľovi roztrhali psy 8 zvierat. Z toho bola jedná kamerunská koza kotná. Takýto problém sa podľa Hrabušičanov opakuje každý rok. Nik z kompetentných vraj nekoná. Telefonicky sme sa spojili so starostkou obce. No tá sa k tomuto prípadu nevyjadrila, s odôvodnením, že je to starosť polície.

"Vami uvedenú vec policajti spišskonovoveského obvodného oddelenia na mieste preverili. Podľa vyjadrenia poškodenej došlo k usmrteniu 4 jahniat a 3 oviec. Oznamovateľka bola poučená o možnosti podať oznámenie, do dnešného dňa polícia v tejto súvislosti neprijala žiadne oznámenie," povedala Lenka Ivanová, hovorkyňa KR PZ v Košiciach.

Problém s túlavými psa pociťujú aj v miestnej osade. Jedna z tunajších žien musí byť pri rannej ceste do práce vybavená takouto latou. Má ju na obranu. Neraz sa totiž stalo, že agresívna svorka ženu naháňala. Aj pri návšteve osady sme našli niekoľko psov bez majiteľov.

"Nemôžem ani do roboty chodiť kvôli psom. Ľudia si nestrážia, nemajú ich zatvorené v záhrade. Ja vstávam o štvrtej. Som bola dať aj sťažnosť na obecný úrad a starostka s tým poriadok nerobí," dodala miestna obyvateľka Soňa.

Problém s túlavými psami majú vo viacerých slovenských obciach:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy