Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Opitý študent za volantom spôsobil smrť taxikára a vážne zranenie pasažierky. Prípad sa ťahá už 7 rokov
Zdielať na

Opitý študent za volantom spôsobil smrť taxikára a vážne zranenie pasažierky. Prípad sa ťahá už 7 rokov

NOVÉ ZÁMKY / Pred siedmimi rokmi v Nových Zámkoch študent s takmer dvoma promile alkoholu v krvi a vo vysokej rýchlosti spôsobil smrť taxikára. Ťažké zranenia mala aj pasažierka. Dnes v prípade pojednával už tretí sudca. Prvá sudkyňa odišla do dôchodku, u druhej namietali jej zaujatosť.

Obžalovaný Novozámčan Ivan sa opäť postavil pred súd. V roku 2015, ako 19-ročný študent, vrazil to taxíka, v ktorom prišiel o život 46-ročný taxikár, otec 4 detí a ťažké zranenia utrpela aj pasažierka taxíka. V meste išiel rýchlosťou 102 kilometrov za hodinu a pod vplyvom alkoholu. Na rozsudok sa čaká už takmer 7 rokov. "Vykonávalo sa dokazovanie, bola pandémia, bola zmena sudcu, zo strany obžalovaného žiadne obštrukcie neboli," povedala právna zástupkyňa obžalovaného Lívia Kňazíková. 

Pred súdom vypovedala znalkyňa, ktorá uviedla, že sa nevie objektívne vyjadriť ku koncentrácii alkoholu v krvi v čase nehody a ani k prípadnému ovplyvneniu vedenia motorového vozidla. Obžalovanému zobrali krv až v nemocnici, s 1,56 promile alkoholu. "Od času dopravnej nehody po odber vzorky krvi uplynul čas 3h 10 min, chýba nám na to nejaká objektívna hodnota," uviedla súdna znalkyňa. Obžalovaný v minulosti potvrdil vo výpovedi, že pred jazdou pil. "Vypil som asi 6-7 pohárikov," uviedol obžalovaný vo februári 2017. "Môj klient sa priznáva, ľutuje, poškodenej aj zaplatil, čo bolo uplatnené," uviedla Kňažíková. 

"On mne zaplatili len odškodné, čo bolo bodovo prisúdené v Nových Zámkoch, keď som bola prepustená, vo výške 6-tisíc eur. Ja som mala dvojitú zlomeninu panvy, narazené pľúca, obličky, výbežky medzistavcové sa mi zlomili, bola som ležiaca skoro rok, mne sa do dnešného dňa neospravedlnil, osobne už vôbec nie, ani písomnou formou," povedala zranená pasažierka Henrieta Vörösová. 

K miere zavinenia nehody boli vypracované 3 znalecké posudky. Ten, ktorý predložil obžalovaný bol v rozpore s posudkom vyžiadaným políciou. Čakalo sa na výsledky znaleckého ústavu. "Zavinenie poškodeného Petra Kováča, bolo znaleckými posudkami aj posudkom znaleckého ústavu popreté," povedala právna zástupkyňa poškodených Elena Szabóová. Pojednávanie bolo odročené na 13 júna. Súd zisťuje možnosti podmienok domáceho väzenia. "Ja sa s tým asi do konca života nezmierim, že človek pod vplyvom alkoholu usmrtí niekoho, spôsobí trvalé následky," dodala poškodená. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy