Skoro jasno
20°
Bratislava
Deťom hrozí hospitalizácia, vo vode sa nachádzali výkaly
Zdielať na

Deťom hrozí hospitalizácia, vo vode sa nachádzali výkaly

DLHÉ STRÁŽE, OKRES LEVOČA / Takmer všetci obyvatelia obce na východe Slovenska trpeli záhadnými tráviacimi ťažkosťami. Zasiahla inšpekcia životného prostredia a dostala sa k nepríjemnému zisteniu - v pitnej vode sa nachádzali exkrementy.

Problémy u viacerých stále pretrvávajú, deťom Moniky - dcéra má 3 roky a syn 7 mesiacov - hrozí hospitalizácia. "Je mi to veľmi ľúto, neviem čo mám s nimi robiť. Stále majú kŕče a nikto nevie, z čoho to je," uviedla ešte pred zistením pôvodu nákazy. Oficiálne výsledky odobraných vzoriek potvrdili podozrenia miestnych, podľa zástupcu regionálneho hygienika v Poprade, Romana Ramsa, indikujú fekálne znečistenie. 

"Prekročenie limitov bolo také vysoké a v takom rozsahu, že je možné považovať pitnú vodu za pôvodcu zdravotných problémov dotknutých obyvateľov," povedal. Vodovod bol dočasne odstavený a ľudia sú zásobovaní pomocou cisterien.

Slovenská inšpekcia životného prostredia už našla aj zdroj znečistenia. "Kontrolou na hospodárskom dvore sa potvrdilo, že pochádza zo skládky maštaľného hnoja," uviedla hovorkyňa inštitúcie Tamara Lesná. Majiteľa už bývalého hnojiska zároveň orgán zaviazal k náprave škody a preventívnym opatreniam. To však nemusí byť všetko, do prípadu sa zapojila aj polícia a páchateľovi hrozí pokuta až vo výške 165-tisíc eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy