Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V NAKA prebiehajú veľké zmeny. Budú sa zameriavať aj na prípady, keď príjmy nesedia s majetkami
Zdielať na

V NAKA prebiehajú veľké zmeny. Budú sa zameriavať aj na prípady, keď príjmy nesedia s majetkami

SLOVENSKO / V Národnej kriminálnej agentúre prebiehajú veľké zmeny, a to nie len personálne. Kompetentní vytvorili aj rôzne nové vyšetrovacie zložky. Jedna z nich sa bude zameriavať na prípady, keď príjmy nesedia so životným štandardom a majetkom. Povedal to šéf polície Štefan Hamran v relácii Analýzy na hrane.

Takmer nie je týždeň, aby sme vás neinformovali o rôznych nových policajných akciách, ktoré riadi Národná kriminálna agentúra. Tá sa výrazne posilňuje a za uplynulé mesiace prešla zmenami, ktoré ešte nie sú konečné.


"Sú tam veľmi výrazné, alebo už boli personálne zmeny. Hlavne na riadiacich postoch a posilňuje sa analytika. Analytické oddelenia sa povytvárali, ktoré sú kľúčové v súčasnosti v boji proti kriminalite a najmenej organizovaných foriem a vytvorilo sa finančné vyšetrovanie, čo je tiež veľmi dôležitá zložka v rámci národnej kriminálnej agentúry," uviedol prezident Policajného zboru Slovenskej republiky, Štefan Hamran.

V rámci tejto novej policajnej zložky budú policajti vyhodnocovať rôznych ľudí, u ktorých je podozrenie, že ich majetky a nadštandardný život nesedí s oficiálnymi príjmami.

"Budú vytvárať majetkové profily a budeme sledovať, že či to korešponduje s tými reálnymi príjmami, aké sú tam majetky v pozadí, či to mohli nadobudnúť legálne, či nie. Pretože z denníku vyšetrovacích spisov vyplývalo, že zhruba skoro v dvoch tretinách prípadov je tam potreba vykonávať finančné vyšetrovane. Takže toto sú tie inštitúty, ktoré sa tam teraz zaviedli a teraz to rozbiehame a myslím si, že to určite prinesie ovocie," povedal Hamran.

Podobný systém vyšetrovania už vo vyspelých európskych krajinách funguje dlhšiu dobu. Na Slovensku máme už niekoľko rokov zákon o preukazovaní majetku. Polícia si od nového systému sľubuje efektívnejšie výsledky.

"Tak to finančné vyšetrovanie nám veľa napovie v rámci vyšetrovania, aké tam je to finančné zázemie, aké sú tam finančné toky, ako prúdili tie financie," uzavrel Hamran.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy