Jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Obžalovaných v kauze prípravy úkladnej vraždy starostu Marianky súd oslobodil
Zdielať na

Obžalovaných v kauze prípravy úkladnej vraždy starostu Marianky súd oslobodil

BANSKÁ BYSTRICA / Hrozili im doživotné tresty, napokon zo súdu odchádzali ako slobodní muži. Trojicu obžalovaných v kauze prípravy úkladnej vraždy starostu Marianky, Špecializovaný trestný súd oslobodil. Podľa senátu boli dôkazy nedostatočné a výpovede svedkov rozporuplné.

Proces s tromi mužmi okolo developera, ktorý sa dostal so starostom do sporu pre neskolaudované domy v Marianke, je na konci. Špecializovaný trestný súd všetkých troch spod obžaloby oslobodil. "Teraz je na vás, novinároch, aby ste zistili kto za tým stojí, a kto to na nás spískal," vyjadril sa obžalovaný Kamil Bernáth. 

"Tentokrát vyhralo to dobro, tá pravda a hlavne tá spravodlivosť. Ale za akú cenu? Obžalovaní boli vo väzbe 11 mesiacov," konštatoval obhajca Milan Valašík. Za prípravu úkladnej vraždy starostu Dušana Statelova im pôvodne hrozili až doživotné tresty. Podľa senátu ale na odsúdenie neboli dostatočné dôkazy a svedkovia menili výpovede. "Senát Špecializovaného trestného súdu oslobodil spod obžaloby všetkých troch obžalovaných, pretože nebolo dokázané, že skutok spáchali obžalovaní," informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu, Katarína Kudjáková. 

​"Rešpektujem to, že tam boli rozpory a súd ich vyhodnotil ako ich vyhodnotil," reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry SR, Michal Šúrek. Proti trojici vypovedal aj samotný exstarosta, ktorý čelil vyhrážkam. Počas dvoch rokov vo funkcii mu zhorelo auto, garáž aj stodola, dokonca sa vzdal postu starostu. V Marianke zostal bývať. Rozhodnutie súdu nie je zatiaľ právoplatné, pretože sa prokurátor odvolal, prípad skončí na najvyššom súde. Po rozsudku tak aj naďalej zostávajú mnohé otázky nezodpovedané a pôvodcovia podpaľačských útokov neznámi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy