Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vyšetrovanie ukázalo ako je možné, že vlak bez rušňovodiča prešiel z Košíc až do Maďarska
Zdielať na

Vyšetrovanie ukázalo ako je možné, že vlak bez rušňovodiča prešiel z Košíc až do Maďarska

KOŠICE / Vyšetrovanie jedného z najznámejších vlakov sveta, ktorý prekročil hranicu štátu a to dokonca bez rušňovodiča už má svoje rozuzlenie. Vinníkom je rušňovodič, ktorý pár rokov pred dôchodkom ukončil zmluvu so zamestnávateľom. Človek nie je neomylný a aj v tomto prípade sa to len potvrdilo.

Rušňovodič s takmer 30-ročnou praxou, počas ktorej nemal žiaden vážnejší incident pochybil tak, že nesprávne zabezpečil vlak pred odvesením lokomotívy. Problém podľa vyšetrovania začal už v stanici Hidasnémeti, v ktorej Rušňovodič privesil na koniec vlaku rušeň a brzdič nechal v jazdnej polohe. Po príchode do stanice Barca mal rušeň odvesiť a zaradiť ho na koniec vlaku. "Na konci vlaku zostal rušeň, ktorý v priebehu krátkej doby doplnil stratu vzduchu v priebežnom potrubí, čím prišlo k odbrzdeniu súpravy a k jej následnému samovoľnému pohyb," povedala Silvia Kuncová, ŽS Cargo Slovakia. 

 Vlaky brzdia pomocou vzduchu a to tak, že sa zníži tlak v hlavnom potrubí. "Tlak 5 barov z pomocného vzduchojemu je púšťaný priamo do vzduchového valca, kde následne cez piestnicu je prenášaný tlak na koleso. Pokiaľ dôjde k odbrzdeniu riadiaci vzduchojem prestaví, teda začne vypúšťať z brzdového valca vzduch, ktorý tam bol pred brzdením dodaný," uviedol Jaroslav Kocan, ŽS Cargo Slovakia.

​ Jednoduchšie povedané, rušňovodič zabudol pootočiť brzdič do správnej polohy a tak sa približne 1500-tonový kolos rozbehol a prešiel až 25 kilometrov. Rušňovodič po incidente absolvoval mimoriadne pretestovanie, ktorým prešiel. So zamestnávateľom sa dohodli na ukončení spolupráce. "Bolo to aj z jeho strany akceptované, keďže dokázal reálne zhodnotiť, aké dôsledky to celé mohlo mať," povedal obchodný riaditeľ Petrosped Slovakia Martin Kosorin. Prípadom sa zaoberá aj polícia, ktorá ho doposiaľ neuzavrela. "Vec je naďalej v štádiu vyšetrovania a prebiehajú potrebné procesné úkony po začatí trestného stíhania pre trestný čin všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti," uviedla hovorkyňa KR PZ Košice Jana Mesárová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy