Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Neznámy páchateľ usmrtil dravce v malackom okrese. Podobný prípad sa stal aj minulý rok
Zdielať na

Neznámy páchateľ usmrtil dravce v malackom okrese. Podobný prípad sa stal aj minulý rok

ZÁHORIE / V Kopčanoch na Záhorí vlani uhynuli rôzne druhy chránených vtákov. Ich spoločenská hodnota predstavovala až 50-tisíc eur. Najnovšie neznámy páchateľ usmrtil dravce v malackom okrese.

Najnovšie, neznámy páchateľ usmrtil dravce v malackom okrese. "Z dlhodobých štatistík, ktoré si vedie organizácia Ochrana dravcov na Slovensku vieme, že najrizikovejším obdobím v roku je jar, hlavne mesiace marec a apríl. Rôzne skupiny ľudí vidia v dravých vtákoch ohrozenie svojich záujmov, a preto im úmyselne ubližujú," povedal Tomáš Veselovský z organizácie Ochrana dravcov. 

Z dlhodobých štatistík, ktoré si vedie organizácia Ochrana dravcov na Slovensku vieme, že najrizikovejším obdobím v roku je jar, hlavne mesiace marec a apríl. "V teréne nám pomáhajú špeciálne vycvičené policajné psy určené na vyhľadávanie vysokorizikových chemických látok, ktoré páchatelia používajú pri výrobe otrávených návnad," uviedol Veselovský. 

Po ich konzumácii jedinec často nezvládne ani odletieť. Práve otrava dravcom spôsobuje ukrutnú bolesť. Páchatelia umiestnením návnady do krajiny neohrozujú len dravce, ale každého, kto by potenciálne mohol prísť s otravou do kontaktu. Odborníci prosia ľudí o zvýšenie opatrnosti počas prechádzok v prírode, zbystriť by mali najmä psíčkari. Jedy sa do tela vstrebávajú viacerými cestami, napríklad aj cez pokožku.

"V prípade nálezu viacerých uhynutých chránených živočíchov alebo nálezu rôznych mäsových návnad je potrebné túto skutočnosť oznámiť polícii na telefónnom čísle 158," povedal Veselovský. Práve verejnosť zohráva významnú úlohu pri odhaľovaní vtáčej kriminality. Vhodné je nález nafotiť mobilom a poznačiť si súradnice. Odporúča sa všímať si pohodené rôzne časti zvierat, na ktorých sú viditeľné stopy po aplikácii chemických látok. Ďalším varovným signálom je mŕtvy hmyz v okolí uhynutého zvieraťa, uhynuté dravé vtáky so zaťatými pazúrmi, alebo viac uhynutých jedincov na malej ploche. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy