Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Situácia na hraniciach sa ustálila. Hraničný priechod pripomína bežný deň pred vojnou
Zdielať na

Situácia na hraniciach sa ustálila. Hraničný priechod pripomína bežný deň pred vojnou

UBĽA / Situácia na našich hraničných priechodoch začína pripomínať bežný deň ako pred vojnou. Hranicu prekračuje čoraz menej ľudí. Kým pred mesiacom sme hovorili o tisíckach, dnes sú to desiatky.

​Našu hranicu prekračovali s plačom, opúšťali svojich manželov, otcov a za ruku s deťmi prišli hľadať pomoc k susedom – k Slovákom aj Poliakom. "Keď som prekračovala hranicu, veľmi som plakala, pretože Ukrajina je naša zem, tam sme sa narodili a tam sme vyrástli. Je to strašné," povedala utečenkyňa z Donbasu Viktoria. 

Tlak na hraniciach bol najmä v prvých dňoch 

Pred vojnou utieklo na Slovensko už vyše 283-tisíc ľudí. Medzi nim aj 63-ročná Viktoria, ktorá rovnako ako väčšina obyvateľov Donbasu hovorí po rusky. "Počujete, že hovorím po rusky ale ja už ruštinu nenávidím. A hanbím sa, že hovorím po rusky. Prepáčte, je mi veľmi ťažko," uviedla Viktoria. 

Extrémny tlak na hraniciach zostal v prvých dňoch na pleciach pohraničných obcí. Obetavá starostka Uble dokonca vtedy odišla na vlastnú žiadosť z nemocnice. V obci Ubľa žije približne 800 obyvateľov. Od začiatku vojny cez malú dedinu prešlo vyše 70-tisíc utečencov. Nápor bol obrovský. "ZMOS poskytne prvých 65-tisíc eur trom prihraničným obciam, kde prišlo najviac migrantov," uviedol odborník na samosprávu Michal Kaliňák. 

Najväčšia vlna utečencov už prešla 

Hraničný priechod pripomína bežný deň ako pred vojnou. "Naozaj tá najväčšia, veľká vlna už prešla," uviedla starostka obce Ubľa Nadežda Sirková. Situácia na hraničných priechodoch je pokojná, denne tadiaľ prejde už len niekoľko desiatok ľudí. Podľa starostky Uble prichádza najmenej ľudí v nedeľu. "Pretože všetci sa pripravujú na pravoslávnu Veľkú noc, ktorá bude koncom apríla a všetci chodia vtedy do kostola, na omše," povedala Sirková. 

Ďalšiu veľkú vlnu utečencov zatiaľ nepredpokladajú. "Je vidieť, že tí ľudia sa už cítia bezpečnejšie na Ukrajine, nehovorím tam, kde sa bojuje ale v tých ostatných častiach," uviedla Sirková. Odídencov z Ukrajiny ubudlo aj v Humennom, z 80 stanov sú obsadené iba štyri. "V tých prvých dňoch to bolo 250 ľudí, potom sa ustálilo na 50 denne a teraz je tu len 20 ľudí," povedal veliteľ Modulu núdzového bývania Sergej Savin. "Je čas zložiť zbrane a už sa venovať úplne iným životným situáciám a iným úlohám, ktoré máme na tomto svete," dodala Sirková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy