Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
NAKA zasahovala od skorého rána po celom Slovensku. Počas akcie Pompeje zadržala až 24 ľudí
Zdielať na

NAKA zasahovala od skorého rána po celom Slovensku. Počas akcie Pompeje zadržala až 24 ľudí

SLOVENSKO / Počas akcie Pompeje skončilo v policajných putách až 24 ľudí. Policajný prezident Štefan Hamran predpokladá, že zo zadržaných viacero ľudí aj obvinia.

"Od skorých ranných hodín NAKA na celom území Slovenska vykonala policajnú akciu s krycím názvom Pompeje, pri ktorej bolo zadržaných 24 osôb," povedal hovorca prezídia Michal Slivka. Akcia má súvisieť so zákazkami na Správe štátnych hmotných rezerv. Medzi zadržanými by mali byť strední až vyššie postavení ľudia vraj z čias vtedajšieho riaditeľa Kajetána Kičuru. Trestné oznámenie podalo dnešné vedenie. Oslovili sme preto aj súčasného šéfa Jána Rudolfa. K policajnej akcii sa vyjadrovať nechcel, pretože má len sprostredkované informácie a ani presne nevie, čo bolo predmetom akcie. Povedal nám, že do budovy Správy štátnych hmotných rezerv prišli ráno policajti a hľadali jednu ženu. Tá mala pracovať na majetkovom oddelení. No v inštitúcii už dlhšiu dobu nepracuje. Policajný prezident Štefan Hamran ešte pred poludním po zasadnutí bezpečnostnej rady akciu potvrdil, no detaily nekonkretizoval.

"Bol som len ráno informovaný, že táto akcia prebehla, zhruba viem čoho sa týka a kam to smeruje, ale nemám detaily k dispozícii. Takže predpokladám, že pár hodín a budem vedieť poskytnúť aj ďalšie informácie," povedal Hamran. Od skorých ranných hodín, privážali zadržaných v súvislosti s akciou Pompeje na policajné prezídium. Ako ďalej policajný prezident uviedol, v ranných hodinách nebol ešte nikto obvinení, no nevylúčil, že sa tak nestane. "Predpokladáme, že budú viaceré osoby obvinené, ale konečné číslo teraz neviem povedať a ani to potvrdiť definitívne, že či áno alebo nie," uviedol Hamran. Viac informácií k rozsiahlej akcii a zadržiavaniu osôb, zatiaľ neposkytuje ani prokuratúra. 

"V súčasnom úvodnom štádiu trestného konania nebude ÚŠP predmetnú trestnú vec bližšie komentovať, aby nedošlo k zmareniu účelu trestného konania," uviedol hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan. Popoludní policajné prezídium informovalo, že vo veci vedie trestné stíhanie, ktoré sa týka 36 verejných zákaziek na štátnych rezervách a to z obdobia rokov 2016 až 2020. "NAKA na základe vlastných zistení, vedie trestné stíhanie vo veci trestných činov pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku v jednočinnom súbehu s pokračovacím zločinom machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe," povedala hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová. 

Nemalo by to teda byť za terajšieho vedenia, ale v období, keď bol na riaditeľskej stoličke ešte Kajetán Kičura, ktorého polícia pred dvoma rokmi zadržala a dlhé mesiace bol vo väzbe. Polícia ho postupne obvinila z prijímania úplatkov a legalizácie príjmu z trestnej činnosti, teda z prania špinavých peňazí, z porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku aj za machinácie pri verejnom obstarávaní. Kajetán Kičura obvinenia z trestných činov od začiatku stíhania odmieta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy