Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Z garážového zhoreniska si prví vlastníci vyniesli to, čo požiar nezničil. Museli dodržiavať prísne opatrenia
Zdielať na

Z garážového zhoreniska si prví vlastníci vyniesli to, čo požiar nezničil. Museli dodržiavať prísne opatrenia

BRATISLAVA / Takmer dva týždne od obrovského požiaru garážového domu v bratislavskom Ružinove sa už dovnútra dostali prví vlastníci. Za prísnych bezpečnostných opatrení si môžu vyniesť to, čo požiar nezničil.

Od rána, nedele 20.3. prichádzali na presne určený čas postupne menšie skupinky ľudí. Sú to majitelia garáží, ktoré sa nachádzajú v tej časti budovy, do ktorej je možné vstúpiť.

"Začali sme úplne na prízemí, kde boli obchodné priestory, to už je za nami, to je vybavené, boli tu 4 obchodné priestory a dnešným dňom sme začali na prvom podlaží. Postupne sme si vypracovali harmonogram, ľudia prichádzajú a berú si z garáže veci, ktoré tam mali uložené," priblížil predseda predstavenstva Bratislavského garážového družstva, Alexander Čomor.

Vstupovať do šesťposchodovej budovy na vlastnú päsť je nielen že nemožné, ale aj mimoriadne nebezpečné a život ohrozujúce. Objekt má narušenú stabilitu a pohybovať sa dá len v obmedzenom priestore, ktorý určil statik. Garážový dom je navyše zo všetkých strán oplotený a strážený SBS-kou.

"Mestskí policajti priebežne v rámci výkonu služby dohliadajú na verejný poriadok v okolí garážového domu na Drieňovej ulici, kde sú v týchto dňoch realizované obhliadky zo strany majiteľov daných priestorov," povedala hovorkyňa Mestskej polície v Bratislave, Barbora Krajčovičová.

Majitelia si z garáží vynášali napríklad pneumatiky, kolobežky či bicykle. Jedna z poškodených nám mimo kamery povedala, že ľudia tam skladovali napríklad aj svadobné šaty a množstvo oblečenia. Kapacita garážového domu bola 599 miest.

Obsadených malo byť do 400. Na stránke bratislavského Garážového družstva denne pribúdajú aktuálne informácie. Zverejnený je tam aj formulár pre poškodených a harmonogram s možnými vstupmi do niektorých garáží.

"My všetci netrpezlivo čakáme na výsledky definitívneho vyšetrenia tohto prípadu, aká vlastne bola príčina vzniku tohto požiaru," povedal Čomor. 

"Tá príčina bude pravdepodobne nadlho, na základe toho, že vieme čo všetko majú ľudia v garážach, majú tam strašne veľa mazív, olejov, pneumatík, majú tam butánové fľaše, ohrievače. Nikto nevie či tam aj nebol pustený nejaký teplovzdušný ohrievač," vyhlásil veliteľ Dobrovoľného hasičského zboru v Bratislave, Nikolaj Gečevský.

"Vyšetrovanie vo vami uvedenom prípade zo strany policajtov Okresného riaditeľstva Policajného zboru v druhom bratislavskom okrese, doposiaľ ukončené nebolo. V týchto chvíľach aj naďalej intenzívne pokračuje," povedal hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave, Michal Szeiff.

Jeden z najstarších garážových domov v Bratislave, ktorý postavili v roku 1974, začal horieť 5.marca približne o pol 8 večer. S obrovským ohňom dlhé hodiny bojovalo 113 hasičov z celého Bratislavského a časti Trnavského kraja.

Vnútri budovy sa teplota pohybovala do 5 000 stupňov Celzia a neustále sa ozývali menšie výbuchy. Približne po 4 hodinách od vypuknutia požiaru sa stred budovy zrútil. Oheň sa hasičom podarilo uhasiť až na ďalší deň, keďže stále nachádzali skryté ohniská.

Isté je, že budova zostane v takomto stave ešte najbližšie týždne. Definitívne o jej osude rozhodne statik, ktorý určí, či sa bude dať budova čiastočne zrekonštruovať, alebo budú musieť celý objekt zbúrať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy