Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Český George Floyd: Prípad vyvolal vlnu demonštrácií. Policajná inšpekcia už vydala záverečnú správu
Zdielať na

Český George Floyd: Prípad vyvolal vlnu demonštrácií. Policajná inšpekcia už vydala záverečnú správu

ČESKÁ REPUBLIKA / Policajti, zasahujúci u agresívneho muža z Teplic, ktorý neskôr zomrel, neprekročili zákon. Tak znie záverečná správa policajnej inšpekcie, ktorá zásah vyhodnotila ako primeraný. Smrť muža pred takmer dvoma rokmi vyvolala vlnu demonštrácií.

V lete to budú dva roky, čo policajná hliadka spacifikovala muža pod vplyvom drog. Pred zásahom trieskal hlavou o auta a hliadku mal napadnúť. Tá mu dala putá a kľačala na ňom niekoľko minút do príjazdu záchranky.

V nej muž zomrel. Na Teplicku to spôsobilo vlnu protestov. Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov oboch policajtov za zásah obidvoch zbavila zodpovednosti.

"Vyšetrovaním bolo zistené, že zákrok proti mužovi bol prevedený štandardným spôsobom za použitia zákonných donucovacích prostriedkov. Ich použitie nemalo preukázanú príčinnú súvislosť s následným úmrtím," uviedla hovorkyňa Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov ČR, Ivana Nguyenová.

Zásah za brutálny a neadekvátny vyhodnotila zástupkyňa ombudsmana a Amnesty International. Dôkladné vyšetrenie žiadala aj Rada Európy.

"Podľa záveru znaleckého posudku z odboru zdravotníctva bolo príčinou smrti zlyhanie srdca pri intoxikácii pervitínom. K zlyhaniu srdcovej funkcie by v danom prípade došlo aj bez pokusu tohto zákroku," dodala Nguyenová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy