Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dora čelí obžalobe zo zločinu objednávky vrážd, súd ho nečakane prepustil
Zdielať na

Dora čelí obžalobe zo zločinu objednávky vrážd, súd ho nečakane prepustil

BRATISLAVA / Starosta obce Dolný Chotár František Dora je nečakane na slobode. Prepustil ho najvyšší súd. Špecializovaný trestný súd ho pritom len v decembri odsúdil na 25 rokov. Rozsudok nie je ešte právoplatný. Keďže sa starosta odvolal, vec skončila na najvyššom súde.

K samotnému rozhodnutiu odvolania voči 25-ročnému trestu sa najvyšší súd ešte nedostal. Aktuálne rozhodoval o väzbe starostu.

To, že je už František Dora na slobode potvrdil aj jeho obhajca. Dôvody tohto rozhodnutia zatiaľ nevedel. "Najvyšší súd nahradil väzbu obžalovaného Františka D. staršieho dohľadom probačného a mediačného úradníka, ako aj uložením viacerých povinností a obmedzení," informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu SR, Alexandra Važanová. Obžalovanému bola zároveň nariadená kontrola uložených povinností a obmedzení, a to pomocou monitorovacieho náramku. "Technickými prostriedkami, teda zariadením na určenie polohy kontrolovanej osoby," doplnila Važanová. "Náramok, ktorý má na nohe, čiže ten elektronický monitoring kontroluje v podstate to, aby neprekročil územie, ktoré bolo stanovené," vysvetlila expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Obžalovaný z objednávok vrážd

Starosta František Dora čelí obžalobe zo zločinu objednávky viacerých vrážd, z členstva v zločineckej skupine Šátorovcov a ekonomickej trestnej činnosti. Medzi obžalovanými je aj jeho syn, ktorý sa k niektorým skutkom priznal. Pri takýchto závažných skutkoch je ale prepustenie obžalovaného na slobodu neštandardné. Aj František Dora starší bol vo väzbe, aby neušiel prípadne neovplyvňoval svedkov. "Je to možné podľa trestného poriadku. On totiž nie je právoplatne odsúdený. Väzba nie je povinná, to znamená, že súd môže rozhodnúť o tom, že napríklad pominuli väzby," vysvetlila Lucia Kurilovská. Obžalovaný František Dora stále figuruje na stránke obce Dolný Chotár ako jej starosta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy