Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slovenský diplomat z Ukrajiny: Každému, kto zaklopal, sme otvorili a schovali ich u nás
Zdielať na

Slovenský diplomat z Ukrajiny: Každému, kto zaklopal, sme otvorili a schovali ich u nás

BRATISLAVA / Cesta bola riskantná, zdĺhavá, ale diplomatický konvoj z Kyjeva v piatok 4. marca dorazil do Bratislavy. Medzi cestujúcimi boli aj ľudia inej národnosti. Slovenský veľvyslanec z Kyjeva hovoril o strachu a škaredých pohľadoch na zničené mesto, na ktoré nezabudne.

Cesta trvala tri dni

Po zorganizovaní cesty celý konvoj v stredu, 2. marca, vyrazil na Slovensko cez tri štáty - Moldavsko, Rumunsko a Maďarsko. "Viete, z akých podmienok odchádzali, z podmienok vážneho a reálneho vojnového konfliktu," povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Súčasťou diplomatického konvoja boli aj Ukrajinci. "Aj jedného občana z Nemecka, z Veľkej Británie, Afgáncov, jednu občianku Japonska, Francúza a občianku Spojených štátov amerických," upresnil minister Korčok. 

3 piliere prepravy

Ako povedal minister Korčok na organizáciu celého transportu boli potrebné tri veci. "Odvaha, ktorú chcem vyzdvihnúť zo strany nášho veľvyslanca. Rozvaha. V tejto situácii niesol veľvyslanec obrovskú zodpovednosť, kedy mi každý deň hovoril aká je situácia až teda v utorok večer povedal, že je nevyhnutné, aby sme odišli. A to tretie, čo chcem vyzdvihnúť pre Slovensko je dobrou správou, že máme naozaj profesionálnu diplomatickú službu, na ktorú môžeme byť hrdí," skonštatoval krátko po príchode konvoja minister Ivan Korčok. 

Ako jedna z mála krajín ostalo Slovensko pokým sa dalo. "Som rád, že sme vytrvali tak dlho. Sme jednou z 5 krajín, ktoré tam naozaj zostali do posledného možného momentu," zdôraznil Korčok. Okrem pomoci Slovákom, ambasáda Slovenska pomohla aj mnohým ďalším, ktorí doslova zabúchali na dvere. 

Veľvyslanec Šafin: Padalo to veľmi blízko

Slovenský veľvyslanec Marek Šafin po príchode na slovensko- maďarské hranice nedokázal opísať pocity. Podľa jeho slov ešte všetko z neho neopadlo a momentálne si neuvedomuje, že už sú na Slovensku. V Kyjeve ostávali pokým sa dalo. "Už to začalo padať príliš blízko. Keď máte každú polhodinu letecký poplach musíte vystihnúť to "okno", kedy sa môžete s takýmto veľkým kolektívom vôbec odsunúť a pohybovať sa," vysvetlil dôvod, prečo práce v stredu veľvyslanec Šafin. Zlom nastal potom, čo Rusi zaútočili na televízny vysielač. "Sú to hnusné pocity. Vojna je zlá, je to to umieranie. Keď sa nám na bráne objavili ľudia, že sa potrebujú schovať, tak sme ich, samozrejme zobrali. Delili sme sa s nimi o to, čo sme mali, spolu sme varili," opísal pocity veľvyslanec Šafin. 

Celé vyjadrenie na tlačovej konferencii: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy