Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Ich rodiny sa skrývajú pred bombami, oni sa učia na maturity. Ukrajinskí študenti sedia v prešovských laviciach
Zdielať na

Ich rodiny sa skrývajú pred bombami, oni sa učia na maturity. Ukrajinskí študenti sedia v prešovských laviciach

VYŠNÉ NEMECKÉ/PREŠOV / Žiakov Spojenej školy s vyučovacím jazykom ukrajinským sa konflikt neďaleko našich hraníc bytostne dotýka. Viacerí doma nechali rodinu či kamarátov, navyše ich čaká skúška dospelosti.

Deti utekajúce pred vojnou našli útočisko vo viacerých slovenských vyučovacích inštitúciách, materská reč im výrazne pomáha. Maturanti sa rozhodli pre dobrovoľnícku činnosť, práve kombinácia ukrajinčiny a slovenčiny z nich robí obzvlášť cennú výpomoc. "Vďaka znalosti jazyka som sa ocitla v colnom priestore, ako prví tu pracujeme s ľuďmi, ktorí prichádzajú," povedala Alžbeta.

Iniciatíva študentov v tomto smere je vysoká, prakticky celá trieda sa plánuje zapojiť. "Budeme sa s nimi striedať, pôjdeme tam aj my," uviedol Andrej. Ide pre nich o neskutočne ťažkú situáciu, vo vojnou omietanej krajine ostali ich najbližší. "Menšia sestra, otec aj mamka sú na Ukrajine," smutne vyhlásila Katarína. Emigrovať nestihol jeden zo spolužiakov, dostihla ho branná povinnosť.

Mnohí z nás si zrejme nevedia predstaviť, v akom psychickom stave sa tínedžeri nachádzajú, existenciálne otázky sú dopĺňané nadchádzajúcimi maturitnými skúškami. "Ich starých rodičov bombardujú a oni sa v tomto strese pripravujú na písomky. Je to veľmi náročné," uzavrel Igor Andrejčák

Súvisiace články

Najčítanejšie správy