Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Trnavčania dostali nové parkovacie automaty, sú však poruchové
Zdielať na

Trnavčania dostali nové parkovacie automaty, sú však poruchové

TRNAVA / Nové parkovacie automaty sa v Trnave ani nestačili poriadne dostať do obehu a už hlásia poruchu. Dodávateľ musí do polovice februára odstrániť nedostatky. Ak sa tak nestane, mesto mu parkovacie automaty vráti a vyhlási nové verejné obstarávanie. Náš štáb vyskúšal, či si bez problémov dokáže v centre mesta kúpiť parkovací lístok. Bez pomoci náčelníka mestskej polície to nebolo až také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Parkomaty v centre Trnavy zamrznú, platba nejde zaplatiť kartou alebo potvrdenie príde oneskorene. To sú len niektoré problémy, ktoré vymenúvajú rozhorčení obyvatelia pri pokuse zaplatiť poplatok za parkovanie.

"Rokujeme o tom, náprava by mala byť vlastne v tom, že sa lístky neskoro tlačia, problémy s displayom pri vodičoch," hovorí Andrej Jančovič z Úseku komunikácie a marketingu mesta Trnava.

Parkovaniachtiví občania sa na sociálnej sieti sťažujú a opisujú svoje problémy s automatom: "Tak snáď to do 10 rokov vychytajú." "Naťukával som ŠPZ 13x, kým mi zobralo jedno písmeno."

Práve tento problém riešil aj náš štáb - my sme sa dopracovali pri naťukávaní evidenčného čísla nášho jojkárskeho vozidla až k číslu 14. Pokus sa podaril až pri opakovanom zadávaní.

Náčelník mestskej polície v Trnave Ivan Ranuša vraví: "Jedna z vecí je senzibilita nastavenia toho displeja - práve na týchto veciach sa stále pracuje, nás to mrzí, že ľudí to zdržuje. Ale teda dodávateľ robí na tom."

Andrej Jančovič dodáva: "Za parkomaty sme nezaplatili zatiaľ nič, pretože sme ich oficiálne neprebrali, čiže mestu by nevznikla žiadna škoda, ale cena jedného parkomatu je 7100 €."

Radnica nechala nainštalovať parkovacie automaty ešte v závere minulého roka. Spomedzi štyroch uchádzačov zvíťazila spoločnosť zo Žiliny. Mesto Trnava si ich objednalo zatiaľ tridsať kusov. Rámcovou zmluvou má zabezpečených aj ďalších sedemdesiat, ktoré môže kupovať priebežne počas štyroch
rokov.

"Občanov ubezpečujeme, že keď za lístok zaplatili, tak pokutu platiť nebudú, aj keď im tento parkovací lístok nevyšiel z toho automatu," povedal Andrej Jančovič.

"Pokiaľ by boli pochybnosti zo strany vodiča, či prebehla tá platba tak je možné volať na 159, my to zistíme a dáme vedieť vodičovi, či vidíme tú jeho platbu alebo nie," hovorí Ivan Ranuša.

Existujú aj ďalšie možnosti úhrady za parkovanie- napr. cez SMSku - tento variant je však najdrahší. Úplne najvýhodnejšie a najlacnejšie je zakúpiť si parkovací lístok cez webovú aplikáciu prostredníctvom QR kódu.

Zmeny v parkovacom systéme sa dejú aj v hlavnom meste:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy