Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Lekár a lekárka sa v službe odmietli podrobiť dychovej skúške. Slúžili na pohotovosti
Zdielať na

Lekár a lekárka sa v službe odmietli podrobiť dychovej skúške. Slúžili na pohotovosti

PRIEVIDZA/ BÁNOVCE NAD BEBRAVOU / V cele skončila 65-ročná lekárka, ktorá odmietla počas služby na pohotovosti fúkať. O prípade z Bánoviec nad Bebravou sme vám hovorili pred dvomi týždňami. Rovnaký prípad riešia prievidzskí policajti. V tomto prípade odmietol fúkať 66-ročný lekár. Rovnako slúžil na pohotovosti.

Pacientom sa správanie lekára nepozdávalo, a tak jeden z nich zavolal na linku 158. "Na miesto bola vyslaná hliadka Obvodného oddelenia Policajného zboru Prievidza, pričom po výzve a zákonnom poučení hliadky sa lekár mal odmietnuť podrobiť vykonaniu dychovej skúšky na zistenie prítomnosti alkoholu v dychu, ako aj odberu biologického materiálu," uviedla Katarína Kuzmová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne. 

Lekár slúžil na pohotovosti pre dospelých. Policajti ho niekoľko minút vyzývali, aby sa podrobil dychovej skúške, ale bezvýsledne.

"Vo všeobecnosti platí prezumpcia neviny. V tomto prípade uznáva zákon takzvanú prezumpciu viny. Takže keď odmietne fúkať, považuje sa to tak, ako keby nafúkal nad jedno promile," priblížil právnik Róbert Pietrik. 

"V súvislosti s touto udalosťou 67-ročný lekár čelí obvineniu z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky," povedala Kuzmová.

Podobná situácia sa odohrala pred dvomi týždňami v Bánovciach nad Bebravou. Rovnako na pohotovosti odmietla fúkať 65-ročná lekárka.

"Opakovane som fúkala kdekade a už som toho mala dosť," povedala obvinená lekárka. Dodala, že bola triezva.

"Sudca vydal trestný rozkaz, ktorým obvinenú uznal vinnou zo spáchania prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a uložil jej trest odňatia slobody vo výmere tri mesiace, pričom výkon tohto trestu podmienečne odložil na skúšobnú dobu jeden rok," vyhlásil hovorca Krajského súdu v Trenčíne, Roman Tarabus.

Proti trestnému rozkazu podala odpor a preto bude vytýčené hlavné pojednávanie. Oboch lekárov tak čaká súd. "Hrozí mu trest odňatia slobody na jeden rok a prípadne zákaz vedenia motorového vozidla," uviedol Pietrik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy