Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Proces v prípade zrútenia diaľničného mosta sa začal po takmer desiatich rokoch. Obžalovaná statička vinu popiera
Zdielať na

Proces v prípade zrútenia diaľničného mosta sa začal po takmer desiatich rokoch. Obžalovaná statička vinu popiera

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Začiatkom novembra 2012 sa navždy zmenil život mnohým rodinám. Stalo sa to po tragickom páde mostnej konštrukcie pri obci Iliašovce. Tragédia po takmer desiatich rokoch ožila. Na spišskonovoveskom okresnom súde začalo hlavné pojednávanie. Dnes vypovedala obžalovaná statička.

Pred takmer desiatimi rokmi, 2. novembra sa stavbári chystali betónovať mostnú konštrukciu pri výstavbe diaľnice neďaleko obce Iliašovce. Keď začali liať betón časť stavby sa nekontrolovateľne zrútila. V troskách zahynuli štyria chlapi, jedenásti sa zranili. Na stavbe D1 zasahovalo množstvo hasičov, záchranárov ale aj horských záchranárov, ktorí prehľadávali sutiny. Vyšetrovanie nešťastia trvalo osem rokov.

Náročnosť tohto prípadu dokazuje aj vyšetrovací spis. Ten má takmer 8 000 strán. "Ako ste mohli počuť ide o náročný prípad, čo do odbornosti a technických záležitostí. Veľa nám povedia znalci," uviedol prokurátor. 

Obžaloba je nekompromisná, zo zrútenia sa stavby mosta pri betonáži obviňuje nemeckú architektku. "Chybne naprojektovala vzájomne vzpruženie podporných konštrukcií. Pri betonáži, následnom zaťažení týchto konštrukcií, konštrukcia v osi 7, stratila stabilitu. Vybočila, prelomila sa približne v polovici jej výšky," povedal prokurátor. 

"V momente, kedy to padalo, som dvíhal telefón, ktorý mi zvonil. Hodilo ma to na pravú stranu a z toho vyplynuli moje zranenia. Aby 100% viny padlo na jednu osobu, to mi príde trošku zvrátené. Napríklad ani podložie nie je spomenuté v tomto pojednávaní," vysvetľoval poškodený stavbár Miroslav. 

"Klientka považuje ten jej statický výpočet, ktorý sa jej kladie za vinu za správny," povedal právny zástupca obvinenej statičky Martin Puchalla. 

Keď sa obžalovaná dozvedela o nešťastí na Slovensku a následnom trestnom stíhaní jej osoby, sadala si opäť nad projekt diaľničného mosta a prepočítavala. "Ale je to tak, že moje výpočty z minulosti sú úplne správne. OD roku 1987 počítam a konštruujem asi 70 až 100 nosných konštrukcií ročne. Čo je doposiaľ asi 2,5 tisíc konštrukcii," uviedla obvinená statička. 

Obhajca spomenul tiež, že sú protichodné znalecké posudky. Jeden vinu pripúšťa druhý zase odmieta. "Ja som sa aj v prípravnom konaní zúčastnil úkonov, kedy sa tí znalci doslova hádali na tých svojich odborných stanoviskách," povedal Puchalla. Súd hlavné pojednávanie odročil na polovičku marca. Na pláne je výsluch poškodených. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy