Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V nových občianskych preukazoch bude zapísaná vaša podoba tváre a odtlačky prstov
Zdielať na

V nových občianskych preukazoch bude zapísaná vaša podoba tváre a odtlačky prstov

SLOVENSKO / Od mája 2022 budeme používať nové občianske preukazy, ktoré budú obsahovať aj biometrické údaje. Novela zákona, ktorú schválila vláda, prináša aj ďalšie zmeny, ktoré by mali zabezpečiť jednoduchšiu prácu s dokladmi. Nemusíte sa ale obávať, že váš starý občiansky preukaz bude neplatný. Používať ho môžete ešte niekoľko rokov.

V nových občianskych preukazoch, ktoré budeme dostávať od mája tohto roku, bude zapísaná vaša podoba tváre a odtlačok ukazovákov. Tie budú uložené v čipe, ktorý je na aktuálnom a bude aj na novom občianskom preukaze. Vzhľadom na to, že tento doklad už môžu mať dobrovoľne aj deti, tie staršie zatiaľ budú mať na čipe len jeden biometrický zápis. "Povinnosť podrobiť sa nasnímaniu odtlačkov prstov sa bude vzťahovať na osoby, ktoré dovŕšili 12 rokov. Osobám, ktorým z rôznych dôvodov nebude možné zosnímať odtlačky prstov, sa OP vydá s platnosťou na 1 rok," vysvetlila hovorkyňa PPZ SR, Denisa Bárdyová.

Vás odtlačok prsta v databáze ministerstva vnútra neostane. V momente jeho uloženia na čip vášho OP, bude zo systému vymazaný. Ďalšou zmenou je, že pre vybavenie dokladov už nebudete musieť cestovať na Slovensko. Biometrické údaje a podpis bude možné nasnímať aj na zastupiteľských úradoch v zahraničí. Po novom si už nebudete môcť požiadať o vydanie nového občianskeho preukazu elektronicky, teda cez internet. "Požiadať o vydanie občianskeho preukazu elektronicky už nebude možné, pretože občania už budú povinní podrobiť sa nasnímaniu biometrických údajov pri podaní žiadosti," dodala Bárdyová.

Novela zákona prináša zmeny aj pri vydávaní cestovných pasov

Pri vypĺňaní žiadosti už nebudete musieť uvádzať adresu pobytu. "Cestovný pas je viazaný na občianstvo žiadateľa a z praxe evidujeme množstvo prípadov, kedy občania nemali nikdy pobyt na našom území, preto pri uvádzaní adresy pobytu mali komplikácie," vysvetlila Bárdyová. Ďalšou zmenou je, že mládež vo veku od 15 do 18 rokov, bude môcť pri žiadosti o vydanie dokladu, predkladať súhlas rodiča či zákonného zástupca bez notárskeho overenia jeho podpisu. Nemusíte si doklady ale meniť hneď. "Občianske preukazy, ktoré nebudú spĺňať požadované kritéria, skončí ich platnosť 2. 8. 2031," dodala na záver Bárdyová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy