Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Spŕška vulgarizmov na policajtov: Protest v Miloslavove bol veľmi emotívny
Zdielať na

Spŕška vulgarizmov na policajtov: Protest v Miloslavove bol veľmi emotívny

MILOSLAVOV / Krik, nadávky a množstvo urážok. Policajti si v nedeľu, 9. januára, počas protestu v Miloslavove vypočuli spŕšku vulgarizmov. O to horšie, že tieto slová padali najmä z úst detí. Všetko si pritom nakrúcali na mobily a vysielali naživo na sociálnych sieťach. Našli sa aj takí, čo zo zásahu mali zábavu a s policajtmi sa fotili. Podľa zistení TV JOJ polícia bude záznamy z protestu analyzovať, čo môže mať ešte dohru.

​Protest počas zákazu zhromažďovania

Protest v Alžbetinom dvore sa uskutočnil v nedeľu, 9. januára, napriek tomu, že bol ešte platný zákaz zhromažďovania. Dav asi 200 ľudí, medzi ktorými boli hlavne deti, sa rozhorčil potom, ako sa ich policajti snažili rozpustiť. Na ich adresu sa od detí spustila lavína urážok.

K videu z protestu sa vyjadrila aj psychologička. "Na tom videu je vidno výchovné vplyvy rodičov. Deti sú vždy len ako keby reakciou na normy, hodnoty, pravidlá a morálku, ktoré určujú rodičia," povedala psychologička Barbora Kuchárová. "Ten kto sa takým spôsobom správa sa dopúšťa trestného činu. Aj keď ide o útoky charakteru, ktorý sa týka rôznych nadávok a vyhrážania sa," upozornila expertka na trestné právo PF UK a Akadémie policajného zboru Lucia Kurilovská . 

Prípadné porušenia zákona bude mať dohru

Deti si priebeh protestu a zásah polície točili na videá. Niektorí dokonca vysielali naživo. Niektoré z detí sa smiali a tvrdili, že sú influenceri. Našli sa aj takí, ktorí si počas vytláčania davu z ulice chceli s policajtmi spraviť fotky. Z výziev polície či antikonfliktného tímu si ťažkú hlavu nerobili.

Podľa informácií TV JOJ bude polícia videá a ich obsah analyzovať. Ak sa potvrdí porušenie zákona bude to mať dohru. "Pretože keď ďalej budeme tolerovať také prejavy, tak naozaj sa dostaneme do štádia, keď sa polícia bude báť zasahovať," tvrdila Kurilovská."Z tohto celého sú videozáznamy, tie deti sú identifikovateľné. Tí rodičia sú prevolateľní na Úrad práce," konštatovala Kuchárová. 

Obraz spoločnosti, v akej žijeme 

"Ja som až zaskočená, že rodičom je až tak ľahostajné, kde sú ich deti a pod aké bonnoty sa podpisujú svojou prítomnosťou a vulgarizmami," povedala Kuchárová . "Je to obraz spoločnosti, v akej žijeme. Je to spoločnosť bez úcty k autoritám. Ja si to neviem predstaviť. Ja som ročník 1977 a neviem si predstaviť, že by som sa takto správal k policajtom, keď som mal 10, 11, 12 rokov," okomentoval člen krízového štábu Miloslavov Ivan Kopanický. 

"Je tam samozrejme davová psychóza, čo je u detí ktoré nemajú upevnený hodnotový systém. Veľmi rýchlo sa dajú nahovoriť," vysvetlila Kuchárová. Odborníci apelujú hlavne na rodičov a školy, aby sa s deťmi rozprávali a aby im vysvetli vážnosť situácie. Aj kompetentní už niekoľko krát zdôraznili, že o vine a treste rozhodujú súdy a nie ulica a deti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy