Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Izrael: Základný pilier v boji s koronavírusom musí byť doplnený o dialóg
Zdielať na

Izrael: Základný pilier v boji s koronavírusom musí byť doplnený o dialóg

Archívna reportáž

Minister Korčok v Izraeli

JERUZALEM / Nádej, že pandémiu sa v blízkej budúcnosti podarí premôcť prichádza z Izraela. Izraelský doktor Asher Yeshaihu Salmon, ktorý je zároveň na čele oddelenia medzinárodných vzťahov tamojšieho ministerstva zdravotníctva povedal, že situáciu sa podarí zvládnuť. Zároveň upozornil, že na rozdiel od mnohých európskych štátov, Izrael nerazí cestu povinného očkovania za akýchkoľvek podmienok.

Izraelský doktor Salmon vyjadril nádej, že pandémiu sa podarí ľudstvu poraziť, tvrdenie vychádzalo z jeho osobného presvedčenia. 

Treba nadviazať dialóg, ak majú ľudia obavy z očkovania 

Aktuálne sa v Izraeli už očkuje 4. dávkou vakcíny proti koronavírusu. Očkovanie takzvaným boosterom, posilňujúcou dávkou, spustili už v decembri 2021. Čo sa týka voľby - dať sa alebo nedať sa zaočkovať je podľa Salmona komplexná téma. 

"V Izraeli nevakcinovaní ľudia môžu ísť na antigénový test. Treba si uvedomiť, že delta stále existuje, aj keď omikron dominuje. V Izraeli to nie je ako v mnohých európskych krajinách. Tu môžu ísť do kina aj nezaočkovaní, keď pôjdu na antigén," poznamenal Salmon. Tvrdením chcel podotknúť, že dobrovoľnosť očkovania je pre Izraelčanov dôležitá a že s ľuďmi treba viesť otvorený a prehľadný dialóg. Ako príklad uviedol Taliansko, kde už je zavedené povinné očkovanie pre ľudí na 50 rokov. Treba ale poznamenať, že na svojej video konferencii v pondelok, 10. januára, nespomenul, aké percento obyvateľov sa aktuálne v Izraeli odmieta zaočkovať. Teda či je dané číslo veľké alebo zanedbateľné. 

Čo je základný pilier v boji s koronavírusom?

Podľa doktora Salmona je očkovanie cesta k porazeniu celosvetovej pandémie. Vakcíny produkujú imunitu, na druhej strane ale podotkol, že negatívna črta je práve potreba posilňujúcich dávok, ktoré sú opodstatnené, ale už len to, že účinok vakcíny vyprchá a treba ďalšiu dávku, komplikuje boj s pandémiou. Vakcíny ako základný pilier boja s koronavírusom musia hrať spolu s ďalšími nástrojmi, ako sú napríklad nosenie rúšok a dodržiavanie odstupov.  

Na otázku z pléna od poslucháčky z Bosny a Hercegoviny, ktorá znela - máme už vedomosti na to, aby sme ukončili pandémiu? Odpovedal doktor Salmon s úsmevom: "Ak by som mal na to odpoveď, asi by som už získal Nobelovu cenu." K pandémii treba pristupovať nielen opatrne, ale aj s pokorou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy