Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Želania smrti, či zosmiešňovanie zbitého dievčaťa: Incident v Miloslavove sa stal otrasným lynčom na sociálnych sieťach
Zdielať na

Želania smrti, či zosmiešňovanie zbitého dievčaťa: Incident v Miloslavove sa stal otrasným lynčom na sociálnych sieťach

SLOVENSKO / Incident v Miloslavove sa zmenil na otrasný verejný lynč na sociálnych sieťach. Želania smrti, posielanie do koncentračných táborov či zosmiešňovanie 11-ročného dievčaťa. Aj to všetko môže mať trestnoprávnu dohru.

"Odchytiť tých parchantov a nekompromisne popraviť. Majú len jedno šťastie, že to neurobili mojim deťom, boli by už zmrdi nezvestní." 

"Dúfam, že za toto budú tvrdo pykať, ich rodičov by som zmlátil jak žito, že by na to nezabudli do smrti." 

Toto je len malá ukážka komentárov pod našim článkom o incidente v Miloslavove. Vlna nenávisti sa rozbehla takmer okamžite. Doslova explóziu nenávistných komentárov dostali aj na instagramovej stránke. "Prišlo nám veľmi veľa reakcií. Tie reakcie sa delili na dve skupiny. Jedna skupina bola veľmi solidárna k obeti a druhé reakcie boli veľmi nekonštruktívne voči páchateľom," hovorí autorka platformy Stop catcalling now. 

"Anonymné prostredie internetu je ako keby prvoplánovo anonymné, umožňuje človeku, ako keby realizovať veci, ktoré by neurobil. Ja si myslím, že jediná taká humánna a správna cesta je toto video nezdieľať," tvrdí psychologička Barbora Kuchárová. 

Zverejnené boli profily tínedžerov, ktorí sa v tom čase nachádzali v areáli bývalého družstva v Alžbetinom dvore. Aj v nich sa spustila diskusia plná nenávisti. Podľa najnovšie zverejnených videí sa voči nim útoky preniesli aj do reality. "Nenávisť je prejav násilia a preto jediná cesta, ako tomuto násiliu zabrániť, je potreba odstúpiť od toho a zvažovať, čo sa tu deje. Jednoznačne odsúdiť násilie, jednoznačne je potrebné odsúdiť ten čin, nie tie deti a nie tých páchateľov. Tí majú takisto nejaké pocity," hovorí psychológ Marek Madro. 

Tínedžeri si však narobili problémy zverejnením videí na sociálnej sieti. Po novom môžu mať na krku aj nový trestný čin kyberšikanu, rovnako to však platí aj na strane nenávistných komentárov. "Keď niekto sa správa tým spôsobom, že u tej osoby, aj keď ide o páchateľa, môže vyvolať určité stavy úzkosti. Mali by sa preverovať aj komentáre smerom k tej osobe, ktorá bude trestne stíhaná," hovorí špecialistka na trestné právo a rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská. 

"Najviac odcudzujem asi to, ako si nezainteresovaní ľudia bezočivo tie fotky preposielajú. V podstate sa podieľajú na ďalšej traume obete a podieľajú sa aj na šírení detskej pornografie," hovorí autorka platformy Catcalling now. "Je nesmierne dôležité, ako sa k tejto situácií postavia rodičia, ako sa postavia učitelia o pár dní, keď sa vrátia tieto decká do škôl. Jednoznačne je dôležité, aby táto téma bola otvorená, aby bola pomenovaná," tvrdí Madro. 

​Dostať radu a pomoc od odborníkov nie je hanba. Dôležité je o veciach hlavne komunikovať. Pre prípad potreby je pre mladých zriadená bezplatná pomoc od IPčka. V nej anonymne môžete chatovať o svojich problémoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy