Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Osadu zachvátili plamene, obyvatelia ostali bez domova
Zdielať na

Osadu zachvátili plamene, obyvatelia ostali bez domova

PONICKÁ HUTA / Obyvatelia osady v banskobystrickom okrese prišli na konci roka o strechu nad hlavou. Nočný požiar v Ponickej Hute zasiahol vyše dvadsať ľudí a ich budúcnosť je neistá.

Hustota domov bola kľúčová pri šírení požiaru, prakticky nulové rozostupy medzi budovami plameňom vytvorili ideálne prostredie. "Sú to jednoduché stavby spojené strechou tvorenou z horľavého materiálu, kvôli tomu sa rýchlo šírilo," povedal Michal Dzúrik z Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici. V jednej chvíli horeli viac ako štyri naraz a nebyť rýchleho zásahu, situácia mohla skončiť ešte oveľa horšie.

V jednom z domov býval starší dôchodca, ktorému museli pomôcť jeho blízky. "Teta nám volala, že sú v plameňoch a starký sa nevie hýbať. So susedom sa nám ho podarilo vyniesť, no v tej chvíli už plamene siahali do domu," povedal Roman Bučko. O domov prišli deviati dospelí, vrátane tehotnej ženy a takisto aj dvanásť maloletých. "Mám sedem detí a neviem, čo budem teraz robiť," nariekal jeden z obyvateľov osady. 

Pravdepodobnou príčinou je kúrenie v jednej z budov, vyšetrovateľ však túto hypotézu však musí potvrdiť. V obci sa už teraz zbierajú, ľudia môžu doniesť teplé oblečenie, matrace či deky do kultúrneho domu. Je však isté, že obyvatelia Ponickej Huty si koniec tohto roka neužijú...

Súvisiace články

Najčítanejšie správy