Polojasno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Justičný škandál v Česku, väzenkyňu mali mučiť dozorcovia
Zdielať na

Justičný škandál v Česku, väzenkyňu mali mučiť dozorcovia

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU / Česko zažíva ďalší justičný škandál. Sedem zamestnancov väznice malo v jej útrobách mučiť ženu odpykávajúcu si trest.

Fyzickú aj psychickú ujmu mali odsúdenej spôsobiť piati dozorcovia, pričom s takouto formou trestu súhlasili dvaja ich nadriadení. Situáciu spôsobili jej nevhodné slovné poznámky. "Služobnými putami ju pripútali k železnej mreži, pričom ju počas štyroch hodín nechávali v rôznych nekomfortných pozíciách. Počas celej doby v miestnosti mali nechať otvorené okno a ponižovať ju," opisuje činy hovorkyňa Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov Ivana Nguyenová.

Táto inštitúcia prípad prešetrila a je presvedčená, že žena odsúdená za krádež hovorí pravdu. "Inšpektori zahájili trestné stíhanie voči siedmim osobám pre zločin mučenia a iného neľudského či krutého zachádzania vo forme spolupáchateľstva," doplnila hovorkyňa. Poškodená toto konanie nahlásila až po prepustení z väzby, keďže sa bála pomsty zo strany dozorcov.

Tí uznávajú, že k takémuto konfliktu došlo, no popierajú akýkoľvek nezákonný postup. Po obvinení bolo septeto prepustené z výkonu služby a veľkú úlohu teraz zohrá trestný spis, ktorý obsahuje viac ako 1 500 slov. "V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody až na 8 rokov," uzavrela hovorkyňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy