Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Zjavne opitý zamestnanec dostane ešte aj 10 tisíc eur
Zdielať na

Zjavne opitý zamestnanec dostane ešte aj 10 tisíc eur

NOVÉ ZÁMKY / Výpoveď zamestnanca, ktorý podľa kolegov pil v práci alkohol, zrušil súd. A nie len to. Zamestnávateľ mu musí vyplatiť ušlú mzdu. Odmietol sa totiž v čase pandémie podrobiť dychovej skúške. Argumentoval tým, že tester mal iba jediný náustok.

"Nevedel zaskrutkovať skrutku, tak bol opitý. Tam sú píly, frézy, ktoré môžu odtrhnúť ruku a oni nechceli ísť domov, že oni nie sú opití," hovorí zamestnávateľ Pavel Vrchota. Majiteľ nábytkárskej firmy v Nových Zámkoch sa preto rozhodol troch zamestnancov podrobiť dychovej skúške.

Polícia sa najprv neangažovala, zamestnávateľ sa vynašiel sám

"Volal som mestskú políciu, odmietla, normálna polícia tiež odmietla, tak som si od kamaráta zohnal tester," vysvetľuje Vrchota. A kým prví dvaja nafúkali pozitívny výsledok, tretí, nazvime ho Adam, odmietol. Odôvodnil to, že v čase vírusovej pandémie nebude fúkať do toho istého náustka, keďže mali len jeden, ani po vydezinfikovaní. "On mal pracovnú dobu do 12:00. O 11:45 prišla polícia a on svojvoľne opustil pracovisko. Bolo zaznamenané, že je tam alkohol v jeho osobnej skrinke, takže to sme nafotili," poznamenal Vrchota. 

Podľa súdu dostal výpoveď neprávom

Kým prví dvaja zamestnanci na druhý deň oľutovali svoj čin a vrátili sa do práce, Adam sa rozhodol inak. "Ja som mu povedal, že keď nebude fúkať a nepočká na políciu, tak má okamžitú výpoveď. On ma dal na súd, všetko som konzultoval s inšpektorátom práce," tvrdí Vrchota. 

Súd rozhodol, že Adam dostal výpoveď neprávom. Bez ohľadu na to, či sa dopustil hrubého porušenia pracovnej disciplíny alebo nie. Zamestnanec má síce povinnosť podrobiť sa vyšetreniu zamestnávateľa alebo príslušného orgánu štátnej správy, či je pod vplyvom alkoholu, ale ako ozrejmil hlavný inšpektor práce v Nitre Milan Letko: "Zároveň má zamestnanec právo odmietnuť vykonať prácu alebo opustiť pracovisko a odobrať sa do bezpečia, ak sa dôvodne domnieva, že je bezprostredne a vážne ohrozený jeho život alebo zdravie." 

Dotyčný zamestnanec dostane odmenu, aj keď prácu nevykonal

Adam, ktorého sme oslovili, sa už nechcel k prípadu vyjadrovať, bol totiž podľa súdu na zdraví ohrozený. Dychovú skúšku odmietol, pretože nedostal nový náustok. "Celý súd trval 18 mesiacov, napriek tomu, že nechodil do práce, mu musím vyplatiť 10 tisíc eur," na záver dodáva Vrchota.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy