Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Požiar v nemocnici ovplyvnil chod nemocnice. Pacientov presúvali na iné operačné sály
Zdielať na

Požiar v nemocnici ovplyvnil chod nemocnice. Pacientov presúvali na iné operačné sály

ČADCA / Zamestnanci v nemocnici v Čadci zažili rušné chvíle. Krátko pred šiestou hodinou zacítili dym. Šíril cez ventilačné šachty. Požiar síce rýchlo uhasili, ale chod nemocnice to aj tak ovplyvnilo.

Dym zacítili na gynekologicko- pôrodnickom oddelení, spustil sa aj alarm požiarneho hlásiča. Na klimatizačnom zariadení došlo k poruche. Riaditeľ sadol po telefonáte z nemocnice do auta a ponáhľal sa do práce, hlavou mu bežali myšlienky o tom, ako budú musieť nemocnicu evakuovať.

"Bola to taká šoková terapia, keď Vám volajú, že horí nemocnica. Bolo to veľmi nepríjemné ráno," priblížil riaditeľ Kysuckej nemocnice v Čadci, Martin Šenfeld.

Našťastie sa ale hororový scenár nenaplnil. Požiar sa ešte pred príchodom hasičov podarilo zlikvidovať zamestnancom nemocnice. Vrátnik, elektrikár a jeden z lekárov. Všetci traja brali do rúk penové hasiace prístroje a plamene v klimatizačnej jednotke uhasili.

"Vďaka nim naša nemocnica nevyhorela," vyjadril sa Martin Šenfeld. 

Technická porucha ale skomplikovala chod nemocnice dve operačné sály museli úplne odstaviť a následne presťahovať. Pre covidovú situáciu sú aj v Čadčianskej nemocnici pozastavené plánované operácie, no neodkladné operačné výkony robiť musia. Počas dňa mali v pláne odoperovať siedmich pacientov.

"Tieto operačné výkony sa mali zahájiť dnes o ôsmej hodine, my sme operatívne vzhľadom na to, že sme museli uzavrieť operačné sály, ktorých sa táto havária týka,  presunuli pacientov na iné operačné sály, ktoré sú plné funkčné," povedal námestník riaditeľa pre zdravotnú starostlivosť, Milan Galgánek.

Na chirurgickom oddelení, kde operatívu presunuli, robili tiež len urgentné operácie. Personál nemocnica najviac potrebuje pri kovidových pacientoch.

Gynekologické výkony zoperovali na urgentnej gynekologickej sále, no pacientov úrazovej chirurgie presunuli o dva dni, pre výnimočnú situáciu a časový sklz ich už lekári odoperovať nestihli.

"Vzhľadom na to, že to neboli urgentné výkony a strpia dva dni odklad, po náležitom vysvetlení všetci pacienti pochopili danú situáciu," doplnil Milan Galgánek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy