Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pred Vianocami prišli o svoje domovy. Hasičom komplikoval prácu zľadovatený terén
Zdielať na

Pred Vianocami prišli o svoje domovy. Hasičom komplikoval prácu zľadovatený terén

KEŽMAROK / Kežmarskí hasiči majú za sebou náročný večer. Niekoľko hodín zasahovali v Podhoranoch, kde plamene zachvátili niekoľko domov. Zásah komplikovali silný mráz a poľadovica.

Najprv začalo horieť v jednom príbytku, oheň sa rozšíril na ďalšie, vrátane troch murovaných domov. Ľudia utekali preč zo svojich príbytkov. 

Prečo začalo v jednom z domov horieť ukáže vyšetrovanie. Oheň sa šíril veľmi rýchlo a rodiny nemali šancu svojpomocne požiar uhasiť. Pre dobrovoľných, ale aj profesionálnych hasičov bol veľkým problémom prístup k objektom. Spoločne sa snažili dostať požiar pod kontrolu, na niektorých miestach hrozil výbuch. "Tam, kde boli kuchyne tam boli plynové propán - butánové fľaše, takže to sme museli prvotne zlokalizovať, ochladiť a vyniesť von," opísal zásah Dušan Zwick, veliteľ zásahu.

Hasenie komplikovalo šmýkanie, niektorí zasahujúci dokonca spadli. "Podmienky sú veľmi zlé, je to čistý ľad," uviedol veliteľ zásahu. Hlavnou úlohou bolo nielen to, aby plamene hasiči dostali pod kontrolu, ale aj ochrana ďalších blízko stojacich domov a príbytkov. O strechu nad hlavou prišlo niekoľko rodín. Starosta Podhoran, ktorý bol od začiatku na mieste, prisľúbil poškodeným pomoc. "Je dobre, že nikto nie je zranený, nikto nie je popálený," vyjadril sa starosta Podhoran, Jozef Oračko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy