Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Polícia pátra po umeleckých dielach: V opustenej garáži našli monumentálne sochy
Zdielať na

Polícia pátra po umeleckých dielach: V opustenej garáži našli monumentálne sochy

SLOVENSKO / Polícia pátra po palacinkárni. Nie, nejde o vtip, ale o reálnu krádež umeleckého diela. Zisťovali sme, čo všetko sa v pátraní nachádza.

Pošva na šabľu, ježiš vo fľaši, či buzola. V policajnom pátraní nájdete nielen hľadané osoby, ale aj rôzne umelecké predmety. Jedným z hľadaných objektov je aj palacinkáreň. No a za jej vypátranie by ste získali celkom slušný balík peňazí. Ide o predmet, ktorý bol ukradnutý z Baníckeho múzea v Gelnici. K jeho krádeží došlo v auguste pred 27 rokmi. Za jeho vypátranie je vypísaná odmena vyše 1700 eur. Najdlhšie hľadaným dielom je zas nádoba na hostie, ktorú ukradli v roku 1967 z Rímsko-katolíckeho farského úradu v Jasenici.


"V informačnom systéme evidencia odcudzených a nájdených umeleckých predmetov sa v súčasnej dobe nachádza 2559 umeleckých predmetov," vysvetlila hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová. Okrem ukradnutých predmetov nájdete v evidencií aj tie, ktoré sa podarilo vypátrať. Svojho majiteľa ale nemajú. Medzi nimi sa nachádzajú napríklad aj sakrálne sošky a to, či sú pravé, musí prejsť preverovaním. "Pravosť umeleckých predmetov overujú znalci zapísaní v zozname znalcov podľa jednotlivých odborov a odbornosti," dodala Denisa Bárdyová.

Pred necelým polrokom sa podaril bratislavskej polícií unikát

V opustenej garáži boli nájdené monumentálne sochy Abraháma a Mojžiša a ďalšie predmety zo 17. storočia. Časť z nich pritom pochádzala z kostola v Banskej Štiavnici. Objavil ich majiteľ, u ktorého si v minulosti priestory prenajímal reštaurátor. V prípade, že nejaké predmety zo zoznamu zverejnenom na stránke Ministerstva vnútra nájdete, neváhajte kontaktovať políciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy