Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
COVID zaťažuje záchranárov: K staršej panej museli volať sanitku zo vzdialenejšieho mesta, neprežila
Zdielať na

COVID zaťažuje záchranárov: K staršej panej museli volať sanitku zo vzdialenejšieho mesta, neprežila

HUMENNÉ / Všetky najbližšie záchranky boli v teréne práve v čase, keď staršia pani bojovala vo svojom byte o život. Navyše, dvere boli zamknuté. Keď sa ich hasičom podarilo otvoriť, okamžite začali s oživovaním. Záchranárov museli privolať až zo vzdialenejšieho mesta. Toto sa môže stať komukoľvek z nás. Výjazdy záchranárov čoraz častejšie smerujú ku covidovým pacientom vo vážnom stave. Napríklad záchranári v Maďarsku už dokonca ľudí prosia o pomoc aj trpezlivosť.

Maximálne vyťažení sú nielen zdravotníci v nemocniciach ale aj posádky záchranárov

Ich pomoc potrebujú čoraz častejšie pacienti s koronavírusom a neraz je ich stav veľmi vážny. Každá služba je pre záchranárov v tomto období mimoriadne vyčerpávajúca a ľudí, ktorí potrebujú ich pomoc, pribúda.

Vo štvrtok večer museli dokonca k staršej pani z Humenného vyslať záchranárov zo vzdialenejšieho mesta, a to z Vranova nad Topľou. "Od vydania pokynu na zásah k nej dorazila za 18 minút. Je pravdou, že všetky ostatné ambulancie v Humennom boli obsadené," informuje hovorkyňa OS ZZS SR Alena Krčová. 

​Navyše, dvere na byte boli zamknuté. A na mieste zasahovali aj humenskí hasiči, ktorí po otvorení bytu začali okamžite s resuscitáciou až do príchodu záchranárov. "Jednotka bola povolaná k otváraniu, bytových dverí. Vo vnútri sa nachádzala osoba, ktorá nejavila známky života," informuje veliteľ zásahu HaZZ Humenné Jozef Vitek. 

Toto je len jedna z mnohých situácií, ktorá poukazuje na vážnosť pandémie

Výjazdy posádok smerujú čoraz častejšie ku covidovým pacientom, a inak tomu nebolo ani počas včerajšieho večera."Jedna zasahovala u pacienta s podozrením na infarkt, druhá u muža, ktorý mal ťažký priebeh covidu, ďalšie dve mali povinnú očistu po tom, čo zasahovali u covid pozitívnych pacientov," hovorí Krčová. 

​Záchranári sa nezastavia ani v iných európskych krajinách

Napríklad Maďarská záchranná služba už dokonca vyzvala občanov o pomoc a trpezlivosť na cestách. Počet výjazdov za posledné dni stúpol z priemerných 3000 denne na na 4300.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy