Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Svine terorizujú Pezinok, poľovníci s odstrelmi nestíhajú
Zdielať na

Svine terorizujú Pezinok, poľovníci s odstrelmi nestíhajú

PEZINOK / Okresné mesto s vyše 20 000 obyvateľmi zažíva v poslednej dobe nezvyčajné problémy. V oblasti sa premnožili diviaky, pričom ani kombinované úsilie poľovníkov a samospráv nežnie úspech.

Už v máji Pezinčania zaregistrovali približne 20 svíň pohybujúcich sa v areáloch škôl a aj keď sa odvtedy situácia nezopakovala, zvieratá sa často promenádujú v okolí domov. Obavy sú na mieste, pred dvoma rokmi diviak na jednom zo sídlisk zaútočil na dievča. "Mesto neustále komunikuje s poľovnými združeniami a okresným úradom, mali sme dokonca aj zvolané mestské zastupiteľstvo, kde sa informovalo o uskutočnených opatreniach, ktoré mesto Pezinok od poľovníkov požadovalo," vyhlásil primátor Pezinka Igor Hianik.

Situácia sa nezlepšuje napriek tomu, že sú odstrely v plnom prúde. "Je faktom, že lovíme a lovíme intenzívne. Nie je deň, kedy by sme neulovili. A to keď sme niekedy ulovili jeden kus, tak to sme sa ešte tešili," kontroval vedeniu mesta predseda poľovníckeho združenia Ján Hacker. Podľa pezinskej mestskej polície sú diviaky hlásené obyvateľmi v priemere trikrát týždenne, cestičky si dokonca vyšľapali aj na cintoríne.

Podľa odborníkov zvieratá láka hlavne veľké množstvo plodín, pričom holdujú aj neobrábanej pôde a zarasteným vinohradom. "Je to ideálne prostredie pre diviačiu zver. Pokiaľ sa zlikvidujú všetky tie neobrobené vinohrady, tak problém odíde s nimi," povedal Haker. Okresný úrad sa snaží situáciu dostať pod kontrolu, a tak požiadal majiteľov o skultúrnenie svojich pozemkov. "Niektorí vlastníci vyčistili pozemky od buriny a náletových drevín. Voči tým, ktorí si túto povinnosť nesplnili, odbor v rámci svojich personálnych možností viedol a vedie priestupkové konania," prezradila hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Hrabovská.

Ďalším problémom je bioodpad, ktorý ľudia často vyhadzujú v prírode. A keďže v nej od vypuknutia pandémie trávia oveľa viac času, situácia sa za posledné dva roky zhoršila. Riešenie sa komplikuje, keďže poľovníci majú z dôvodu zvýšeného pohybu chodcov prácu o niečo ťažšiu. "My navrhujeme dva spôsoby - odchytové pasce alebo uspávanie diviakov. Vzhľadom na vážnu situáciu s africkým morom ošípaných odporúčame tieto zvieratá utratiť," uzavrel riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy