Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vyšetrovanie tragédie v Petržalke: Mohlo ísť o technickú poruchu
Zdielať na

Vyšetrovanie tragédie v Petržalke: Mohlo ísť o technickú poruchu

BRATISLAVA / Čo sa stalo so stavebnou plošinou? Prečo došlo k jej nakloneniu a kto je za to zodpovedný? Na tieto otázky má priniesť odpovede vyšetrovanie z tragédie v bratislavskej Petržalke, pri ktorej prišiel o život mladý muž.

18. novembra, krátko pred 15-tou hodinou sa plošina zavesená na lanách nebezpečne naklonila. Vypadol z nej 33-ročný robotník. Po páde ho resuscitovali, no napriek snahe  zraneniam podľahol. Poškodenú plošinu dostali hasiči žeriavom bezpečne na zem. Dnes, 19. novembra, na mieste pokračovalo ďalšie vyšetrovanie. Policajní vyšetrovatelia a technici postupne dokumentovali každú časť plošiny. Na bytovke boli dve vedľa seba. Spolu na nich boli štyria ľudia. Jeden z nich zostal visieť trinásť metrov nad zemou. Lezeckou technikou ho hasiči dostali do bezpečia cez okno jedného z bytov. Záchranári ho previezli do nemocnice. Ďalší dvaja sa nezranili no celé neštastie neprežil jeden ich kolega. "V súvislosti s uvedeným prípadom začali policajti okresného riaditeľstva v piatom Bratislavskom okrese trestné stíhanie a to vo veci trestného činu usmrtenia," vysvetlil hovorca KR PZ Bratislava Michal Szeiff.

​Muži pracovali na zatepľovaní bytovky. Podľa niektorých dohadov sa pod nešťastie mohla podpísať technická porucha. "Nepredpokladám, že išlo o ľudskú chybu, skôr to mohla byť nešťastná náhoda," vyjadril sa zástupca vlastníkov bytov Matej Čáni. Podľa zástupcu vlastníkov bytov si na tieto práce vybrali skúsenú firmu. Tá aj na svojej stránke informuje o takmer 30-ročných skúsenostiach. K prípadu sa ale jej konateľ odmietol vyjadriť. Okolnosti nešťastia preveruje aj inšpektorát práce.

"V prípade zavinenia smrteľného pracovného úrazu zamestnávateľom je povinný inšpektorát práce zamestnávateľovi uložiť pokutu vo výške 33 000 – 100 000 eur," vysvetlil hovorca NIP Ladislav Kerekeš. Polícia ani inšpektorát práce ďalšie informácie neposkytuje a to z dôvodu pokračovania vyšetrovania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy