Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nezvestného turistu hľadali v Tatrách takmer celý víkend. Záchranári našli jeho mŕtve telo na slovensko-poľských hraniciach
Zdielať na

Nezvestného turistu hľadali v Tatrách takmer celý víkend. Záchranári našli jeho mŕtve telo na slovensko-poľských hraniciach

VYSOKÉ TATRY / Takmer celý víkend hľadali záchranári na oboch stranách Tatier nezvestného poľského turistu. Pátranie malo tragický koniec. Poliakovi už nemohli pomôcť. Zvoz jeho telesných pozostatkov komplikoval fakt, že ho objavili na slovensko-poľskej hranici.

"Na poľskej strane pod Vyšným Bielovodským sedlom sa našiel ruksak zaťažený kameňom. Chýbal k nemu majiteľ," hovorí Igor Trgiňa, Zástupca náčelníka, HZS Vysoké Tatry. 

Záchranná akcia na oboch stranách 

Majiteľa ruksaku začali hľadať poľskí horskí záchranári na svojej strane Tatier, lenže do sobotného večera nikoho nenašli, a tak pátraciu štafetu prevzali naši záchranári. 

Okolo 23. hodiny vyrazili do Žabej Bielovodskej doliny, no hľadať človeka v náročnom skalnatom teréne a ešte po tme nie je jednoduché. Napriek tomu sa celú noc snažili muža vypátrať, no o šiestej ráno hlásili kolegom z Poľska, že pátranie bolo neúspešné, a tak Poliaci naštartovali svoj vrtuľník, vzlietli a v hľadaní pokračovali zhora. "Oni vlastne z výšky alebo keď preleteli ponad vyššie Bielovodské sedlo, tak vlastne telo našli," konštatuje Trgiňa.

Odvoz telesných pozostatkov turistu z terénu vážne skomplikoval fakt, že bol nájdený takmer presne na slovensko-poľskej hranici. "Ide v podstate o to, že určitým spôsobom musíme dodržiavať nejaký protokol, takže toto nám trošička komplikovalo situáciu, pretože doklady totožnosti vlastne odišli do Zakopaného, telo bolo na slovenskej strane, keď mala prebehnúť identifikácia alebo proste, že konštatovanie smrti, museli sme ho najprv identifikovať," objasňuje Trgiňa.   

Čo sa turistovi stalo osudné?

Nakoniec telo muža zviezli vrtuľníkom na slovenskú stranu kolegovia z Poľska, no záhadou už pravdepodobne navždy ostane, čo sa hore mohlo turistovi stať.  "V tom období fúkal naozaj silný vietor, to sedlo je naozaj úzke, tam to pôsobí ako dýza a tým pádom sa kľudne aj mohlo stať, že jeho vietor sfúkol alebo nejakým spôsobom mu dopomohol k tomu, aby spadol," vysvetľuje Trgiňa. 

A žiaľ muž sa dopustil ešte jednej osudnej chyby

"Toto je zase jeden z tých vlastne učebnicových príkladov turistov samotárov, kde žiaľ bohu aj banálne zranenie môže skončiť tragicky," na záver dodáva Trgiňa.    

Súvisiace články

Najčítanejšie správy