Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Spôsobil nehodu, ktorú neprežil aj spisovateľ Peter Krištúfek. Vodič autobusu pozná svoj trest
Zdielať na

Spôsobil nehodu, ktorú neprežil aj spisovateľ Peter Krištúfek. Vodič autobusu pozná svoj trest

BANSKÁ BYSTRICA / Na trojročné väzenie odsúdil Okresný súd v Banskej Bystrici vodiča autobusu. Na jar 2018 pri náraze do kamióna zahynuli dvaja ľudia, vrátane spisovateľa Petra Krištúfka. Vodič vinu priznal a tvrdil, že ho prenasledujú nočné mory.

Jazdil bez jedinej nehody 17 rokov, stačila chvíľková nepozornosť, ktorá mu zmenila celý život. Vodič autobusu pred 3 rokmi zavinil ťažkú nehodu, zahynuli dvaja ľudia a desiati sa zranili. S 12 cestujúcimi prešiel sotva pár kilometrov, na R1 hneď za Banskou Bystricou narazil do kamióna, ktorý sa rozbiehal po kontrole.

Vodič autobusu priznal ako ťažko sa mu vyrovnáva s nehodou: "ja to ťažko znášam, išiel som po ceste a zachytil som ho krajom, ani si nepamätám tú nehodu, zachytil som ho krajom." Vodič vyhlásil, že všetko ľutuje a ospravedlnil sa príbuzným obetí. Nehodu neprežil ani spisovateľ Peter Krištúfek. Vracal sa do Bratislavy z nahrávania rozhlasovej hry. "Ešte sme sa tak pri lúčení bavili o tom, že sa stretneme pri nejakej ďalšej práci, že sa teda ani nelúčime," opísal posledné stretnutie so spisovateľom herec Radoslav Kuric. 

​Vodič na súde povedal, že si nehodu nevie vysvetliť. Od tragédie má nočné mory a je psychicky na dne. Obžaloba mu kládla za vinu všeobecné ohrozenie a ublíženie na zdraví. "Pri tejto dopravnej nehode zomreli dvaja ľudia, traja ťažko zranení a viacerí sa zranili ľahko," informoval prokurátor Pavel Keller. Okresný súd v Banskej Bystrici vodiča autobusu odsúdil na trojročný nepodmienečný trest. Zároveň mu uložil 6- ročný zákaz viesť motorové vozidlá. "Z hľadiska prokuratúry je možné považovať rozsudok za akceptovateľný," konštatoval prokurátor Pavel Keller. Obhajoba podala odvolanie, o treste pre vodiča autobusu tak bude rozhodovať Krajský súd v Banskej Bystrici.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy