Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Cez strop pravidelne zateká a v byte sa tvoria plesne. Bývanie v tomto byte je zdraviu škodlivé
Zdielať na

VIDEO: Cez strop pravidelne zateká a v byte sa tvoria plesne. Bývanie v tomto byte je zdraviu škodlivé

BRATISLAVA / Plesnivé fľaky na strope, praskliny, vedrá a handry na zemi. Už takmer 5 rokov sa toto deje pani Zuzane z Bratislavy a zmena je v nedohľadne.

"Videla som, že tečie zo stropu a voda bola na zemi, podlaha vydutá," povedala poškodená Zuzana Czaková. Sused, ktorý nad ňou býva jej preto vymaľoval strop a vymenil podlahu. Situácia sa ale mala opakovať viackrát. Podľa nej môže byť dôvodom susedova prístavba.

"V tomto byte bola neoprávnene vybudovaná vírivka priamo na streche bytového domu. Takisto tam bola vybudovaná aj sprcha, pričom odpadová voda z tejto sprchy steká úplne voľne z tohto bytového domu a tretím vážnym porušením bolo to, že vlastník si neoprávnene rozšíril svoj existujúci byt o ďalšiu miestnosť," vysvetlil hovorca mestskej časti Karlova Ves, Branislav Heldes. Stavebný úrad mu za to uložil pokutu.

Prípadom sa zaoberala aj polícia. Skúmala, či čierna stavba nie je nebezpečná. Podľa posudku súdneho znalca problémová nie je. "Tento problém riešime dlhodobo s viacerými štátnymi inštitúciami, ktoré podľa nášho názoru nekonajú v lehotách, v ktorých by mali," povedal Cimmermann, advokát poškodenej. Oslovili preto aj Slovenskú stavebnú komoru. V byte sa potvrdili štyri druhy plesní a tak je bývanie v ňom zdraviu škodlivé. Aj to má byť dôvod, prečo v ňom majiteľka radšej nebýva. Ako problém vnímajú aj trhliny na strope a stenách.


"Je tam vplyv tej záťaže dodatočnej, ktorá bola spôsobená ďalšou prístavbou a postavením jacuzzi, ktorá by mala mať okolo dve a pol tony," povedal Ivan Pauer, prezident Stavebnej komory SR .Požiadali preto stavebnú inšpekciu, aby preverila statiku bytovky. Prípad sa dostal aj na okresný súd, kde podali návrh na vydanie neodkladného opatrenia. "Aby do rozhodnutia súdu bolo zabránené v ďalšom poškodzovaní bytu mojej klientky a aby dal byt alebo strechu do pôvodného stavu," povedal advokát poškodenej. Keďže sa závery posudkov líšia, to kde sa problém skutočne skrýva až také jasné nie je. Zuzana sa tak ocitla v začarovanom kruhu a východisko z neho zatiaľ nevidno. Ako aj z posudku súdneho znalca vyplýva, príčinou presakovania vody z bytu suseda mali byť zo začiatku viaceré poškodenia a celá situácia ho mrzí. Zakaždým sa však snažil problém riešiť.

"Po zistení, že susede zateká bola terasa aj súčasti môjho bytu niekoľkokrát pretesnené odbornou spoločnosťou. Je nepravdepodobné, že zatekanie spôsobuje moja terasa a súčasti môjho bytu," obhájil sa Tomáš Kuchárek. V danej veci momentálne prebieha stavebné konanie, v ktorom sa rozhodne, či bude stavba zlegalizovaná, alebo odstránená. Podľa majiteľa bytu môže byť pretrvávajúci problém so zatekaním niekde inde.


"Môže to byť spôsobené prasklinami vo fasáde, otvormi pre odvetrávanie fasády, podfukovaním pod plechy, vedľajšou terasou, ktorú nevlastním a tak ďalej. Voda si hľadá najnižší bod," pokračoval Kuchárek. Správcovská spoločnosť má v pláne opätovne žiadať stavebný dohľad. Ako nám potvrdila, zatieklo aj ďalším susedom a po novom aj na chodbe bytovky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy