Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Seniori sú čoraz častejším terčom kriminality. Rastie aj počet páchateľov mladších než 18 rokov
Zdielať na

Seniori sú čoraz častejším terčom kriminality. Rastie aj počet páchateľov mladších než 18 rokov

BRATISLAVA / Seniori patria medzi ľahké ciele. Pre podvodníkov a násilníkov sú častým terčom a stávajú sa obeťami kriminality. K trestným činom dochádza hlavne v miestach, kde je väčšia anonymita. Október je od roku 1990 vyhlásený za mesiac úcty k starším.

Páchatelia sú stále vynaliezavejší. Za účelom oklamať najzraniteľnejších, vystupujú ako falošní odpisovatelia energií, alebo zinscenujú nehodu príbuzného, ktorý potrebuje peniaze. Obozretní musia byť seniori aj pri bežných nákupoch. Príkladom je nedávny prípad krádeže v nákupnom centre. Dôchodkyňa prišla o peňaženku, ktorú jej v nestráženom momente vzala dlhoprstá žena. Polícia po nej stále pátra. Seniori by si ale mali dávať pozor nielen na peňaženky. „K trom najčastejším trestným činom, páchanými na senioroch, patria: Nebezpečné vyhrážanie, ublíženie na zdraví a podvody,“ vyjadril sa Jozef Halcin, vedúci odboru prevencie KMV SR.

Páchajú ich najmä ľudia s kriminálnou minulosťou, páchatelia pod vplyvom omamných látok a rastie aj počet páchateľov mladších než 18 rokov. „Čo sa týka štatistických údajov trestnej činnosti páchanej na senioroch sme v Banskobystrickom kraji za minulý rok zaznamenali 216 takýchto skutkov, od začiatku tohto roka do septembra 139 takýchto skutkov,“ uviedla hovorkyňa KR PZ BB Petra Kováčiková.

Za posledné roky sa kriminalita páchaná na senioroch presúva z verejného priestranstva za dvere domácností, kde sa seniori stávajú obeťami aj vlastnej rodiny. Páchatelia sa viac zameriavajú na veľkomestá, kde je väčšia anonymita. Policajní preventisti sa preto cielene zameriavajú na starších ľudí. „Rozprávame sa s nimi na rôzne témy, snažíme sa ich vystríhať pred nekalými praktikami podvodníkov a zlodejov a dávame rady, aby neboli obeťami trestných činov,“ povedala preventistka KR PZ BB Andrea Petrovičová.

Aj vďaka osobným stretnutiam a preventívnym akciám sú seniori odvážnejší a odhodlajú sa nahlásiť trestný čin. V niektorých prípadoch sa páchateľov podarilo aj odhaliť. Tým, ktorí kriminalitu nenahlásia, pomáhajú informačné kancelárie pre obete trestných činov. „Od roku 2019 pomohlo ministerstvo vnútra už viac ako 1 550 obetiam trestných činov. Viac ako 50 percent obetí predtým vôbec nenavštívilo políciu, čiže odhaľujeme tú časť kriminality, o ktorej doteraz nik nevedel,“ ozrejmil Halcin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy