Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za útok na policajta za mreže. Sudca ho uznal za vinného
Zdielať na

Za útok na policajta za mreže. Sudca ho uznal za vinného

KAMIENKA (okr. Humenné)- Agresor na policajta zaútočil priamo v služobnom aute. Nakoniec z vozidla odmietol vystúpiť a na oddelenie ho museli policajti vyniesť. Incident sa odohral koncom minulého roka na Hornom Zemplíne. Muža prokurátor obžaloval z útoku na verejného činiteľa a sudca mu vymeral trest.

"Prichádzajúcim autám muž skáče do cesty a bráni im v jazde."  Takéto hlásenie dostali policajti od obyvateľov obce Kamienka. Situáciu prišli priamo do dediny preveriť. Policajti prípad najskôr preverovali ako priestupok proti verejnému poriadku. Za účelom podania vysvetlenia chceli muža previezť na oddelenie, ten mal byť po celý čas vulgárny a agresívny.

"Muž si začal búchať hlavu o dvere služobného vozidla, kopal nohami do sedačky pred sebou, pričom policajti sa ho snažili chytiť za ramená a stiahnuť dole, aby sa muž pri vyčíňaní nezranil," objasnila hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. Z vyšetrovania vyplýva, že sa otočil chrbtom k policajtovi a nohami sa vymrštil. Dopadlo to tak, že zranený a zakrvavený napokon skončil policajt, ktorý potreboval lekárske ošetrenie. Muž ho udrel do nosa a pery. Aj keď ho napokon previezli na oddelenie, z policajného auta vystúpiť nechcel. Do budovy ho museli vyniesť.

Tridsaťdvaročného muža obvinili z útoku na verejného činiteľa. Vyšetrovateľ už svoju prácu ukončil, a to návrhom na podanie obžaloby. Sudca ho uznal za vinného. "Obvinený bol sudcom Okresného súdu Humenné, uznaný za vinného z prečinu útok na verejného činiteľa, za čo mu bol uložený nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní 1 roku, so zaradením pre výkon uloženého trestu, do ústavu na výkon trestu so stredným stupňom stráženia," dodala hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová.

Obvinený muž bude na proces čakať za mrežami, vo väzbe je totiž pre inú trestnú činnosť. Okrem útoku na verejného činiteľa má na krku aj nebezpečné vyhrážanie a porušovanie domovej slobody. Podľa expertky na trestné právo Lucie Kurilovskej policajti pri zákrokoch musia počítať s rôznymi scenármi. "Takéto situácie nie sú ojedinelé, samozrejme, vždy záleží, ako je ten samotný úkon uskutočnený, vždy sa môže osoba nejakým spôsobom ešte snažiť brániť alebo vymknúť sa spod kontroly." Ďalej vysvetľuje, že agresori môžu byť pod vplyvom rôznych látok, čo ale zasahujúci policajti nemusia v prvom momente vedieť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy