Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Kone sa po prekonaní ohrady počas noci premávajú po ceste. Majiteľ koní na výzvy od obce nereaguje
Zdielať na

Kone sa po prekonaní ohrady počas noci premávajú po ceste. Majiteľ koní na výzvy od obce nereaguje

IŽA / Päťčlenné stádo snehobielych koní sa takmer každú noc premáva po štátnej ceste v strede obce Iža v komárňanskom okrese. Obyvateľov obce, na rozdiel od majiteľa, tento problém trápi už roky. Kompetentní s tým zatiaľ nedokázali nič urobiť. Prípadná kolízia s autom by ale mohla skončiť fatálne.

Biele paripy žijúce na okraji Iže sa noc čo noc krátko po zotmení vydajú po poľnej ceste až pod verejné osvetlenie lemujúce cestu II. triedy. Po prekonaní ohrady, za sebou prechádzajú cez cestu, ktorá spája Komárno so Štúrovom. Na druhú stranu ich láka pole s kukuricou. &

"Toto je veľmi rušná cesta, premávajú tu kamióny, denne tadiaľto prejde neviem koľko tisíc áut. Sú tu každú noc," prezradila obyvateľka obce Iža.  Situáciu sa snažil riešiť aj starosta obce István Domin: "Majiteľ bol viackrát upozornený, takisto boli vykonané úradné záznamy pomocou obecnej polície, a následne bola zaslaná výzva majiteľovi, aby zabezpečil ohradenie priestoru. Roky sa snažíme tento prípad vyriešiť, ale bohužiaľ, obec v tejto veci iné kompetencie nemá a majiteľ nereagoval na tieto naše výzvy."

Kone sú na pohľad naozaj prítulné a mierumilovné, no stretnúť na ceste niekoľko stokilogramové zviera nemusí vždy skončiť šťastne. Podľa slov hovorkyne KR PZ Nitra Viktórie Borlokovej sa polícia v Komárne prípadom intenzívne zaoberá, pričom spolupracujú s obcou a s regionálnou veterinárnou a potravinovou správou. 

"Chovateľ zvierat sa vo viacerých bodoch dopustil porušenia ustanovení zákona, oplotenie nebolo v poriadku a bolo tam zanedbanie zdravotného stavu jedného zvieraťa," dodal zástupca riaditeľa RVSP Komárno MVDr. Viktor Cséry. Kone v improvizovanej ohrade zo špagátov a kúskov drôtu, neraz vo výške kolien, majú aj naďalej otvorenú cestu. "Chovateľ, majiteľ zvierat je zodpovedný za škody spôsobené takto uniknutým zvieraťom na majetku," vysvetlil ústredný riaditeľ ŠVPS SR prof. MVDr. Jozef Bíreš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy