Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Strečne vyhlásili mimoriadnu situáciu. Narušený skalný masív môže kedykoľvek spadnúť
Zdielať na

V Strečne vyhlásili mimoriadnu situáciu. Narušený skalný masív môže kedykoľvek spadnúť

STREČNO / V Strečne vyhlásili mimoriadnu situáciu. Narušený skalný masív na Lesnej ulici môže kedykoľvek spadnúť. Ak by sa tak stalo, približne 8 kubíkov mohutného vápencového masívu by mohlo spôsobiť obrovské škody a to nielen na majetku.

V Strečne vyhlásili mimoriadnu situáciu ohrozené sú dva domy záhrada, ale aj turisti. "Môj tam chodil hore kozu pásavať a vraví tam už je štrbina strašná, keď príde zima to spadne. Tak sme napísali žiadosť starostovi, nie že sa nám to zrúti na hlavu a chodí tu aj veľa turistov," povedala obyvateľka ohrozeného domu Nadežda Andelová. 

Mohutný skalný masív majú pár krokov za domom, ani si nechcú predstaviť čo by sa stalo ak by spadol. "Chodil tu jeden pán, keď robili hrad prešiel to celé a už tri roky dozadu hovoril, že je to na spadnutie," uviedla Nadežda. 

Obrovskej skale dáva zabrať aj klíma, no svoje urobili aj otrasy počas rekonštrukcie neďalekého mosta. "V Strečne je pekne žiť pokiaľ vás niečo neohrozuje," povedala. 

V obci zasadol krízový štáb, na ministerstvo životného prostredia podali žiadosť, geologický posudok obavy potvrdil. "Skonštatovali, že tento skalný masív je v rizikovej skupine. Hrozí zosuv a treba vykonať sanáciu," uviedol starosta obce Strečno Dušan Štadiáni. 

Priestor uzavreli, bralo každý deň kontrolujú. Koncom septembra by mali začať so samotnou sanáciou, samozrejmosťou budú ochranné siete. "Povedali, že tam dajú zátarasy, aby tie kamene nepadali dolu," uviedla obyvateľka ohrozeného domu Nadežda. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy