Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hrozivo vyzerajúca nehoda v Spišských Tomášovciach. Vodič nákladného auta stihol na poslednú chvíľu vyskočiť
Zdielať na

Hrozivo vyzerajúca nehoda v Spišských Tomášovciach. Vodič nákladného auta stihol na poslednú chvíľu vyskočiť

SPIŠSKÉ TOMÁŠOVCE / Do nákladného na železničnom priecestí v Spišských Tomášovciach vrazil v plnej rýchlosti rýchlik. Nehoda zablokovala na niekoľko hodín železničnú dopravu na hlavnom ťahu Košice - Bratislava. Tesne pred zrážkou rušňovodič spozoroval, ako na neho máva vodič pokazeného nákladiaka.

K tejto zrážke došlo na chránenom železničnom priecestí. Vodič sa nám mimo kamery vyjadril, že sa mu auto pokazilo. "Zrazu rachot, vlak zastavil. Pýtali sme sa, čo sa stalo. Rušeň nabral ten nákladiak a ťahal ho asi 20 metrov pred sebou," povedal jeden z cestujúcich.

Keď nákladiak prechádzal cez priecestie za dedinou, ešte neboli spustené rampy ani výstražné znamenia. Vodič Tatrovky nám aj so spolujazdcom tvrdili, že vytočili tiesňovú linku. Lenže rýchlik smerujúci z Košíc do Bratislavy už bol neďaleko.

"Na miernom oblúku som zbadal, že nákladné auto je uzavreté na priecestí. Závory boli spustené. Šofér stihol vyskočiť a kýval. Ale už bolo neskoro," uviedol rušňovodič Vasiľ Lipčák.

Rušňovodič vlaku, ktorý sa rútil 110 kilometrovou rýchlosťou síce zatiahol rýchločinnú brzdu, no vyše 600 tonový kolos nedokázal včas zastaviť. 

"Ja som skočil do strojovne a ľahol som si tam na zem. A ďalšie veci už silný náraz. Je to hrozné, keď šofér vyjde na priecestie a ostane tak visieť. Tvrdil šofér, že nedokázal zaradiť rýchlosť. Že ostal na priecestí zavretý," dodal rušňovodič.


Záchranným zložkám sa po príjazde naskytol takýto pohľad na nehodu. Ich prvotnou úlohou bolo zistiť ako sú na tom zranení, kde je rušňovodič a kde je vodič osobného auta.

"Hľadali sme vo vagónoch zranených. Dopadlo to tak, jedná zranená osoba, rušňovodič sa podrobil zdravotnej prehliadke. Aj jednému cestujúcemu následne po tom prišlo zle," skonštatoval veliteľ zásahu Karol Kampczyk.

Po zrážke ostala Tatra zničená na nepoznanie. Kabína bola úplne zdemolovaná. Zničený je aj vlak. Rušeň má porozbíjané okná a prednú časť. Rovnako dopadol aj prvý vagón. Nechýbalo veľa a táto nehoda mohla zničiť dve vlakové súpravy

"Išiel oproti vlak z hora, kde mu vypli napätie. A zastavil súčasne. Čelo s čelom vlaku," poznamenal rušňovodič.


Ak by to nestihli, aj táto súprava by vrazila do zdemolovanej tatrovky, ktorú odhodilo na protismernú koľaj.

"Predbežná škoda bola vyčíslená na viac ako pol milióna eur. To či v tomto prípade išlo o technickú poruchu, alebo zlyhal ľudský faktor, bude predmetom ďalšieho vyšetrovania," povedala policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

"Doprava bola v dôsledku nehodovej udalosti bola zastavená od 9 hodiny dopoludnia. Po odstránení a kontroly zjaznosti trate zo strany Železníc SR bola premávka obnovená o 15-tej hodine," poznamenala hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy