Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pracovníci zberného dvora v Malackách sa cítia bezmocní. Pravidelne tam chodia kradnúť deti
Zdielať na

Pracovníci zberného dvora v Malackách sa cítia bezmocní. Pravidelne tam chodia kradnúť deti

MALACKY / Pracovníci zberného dvora v Malackách sa cítia bezmocní. Pravidelne tam dochádza ku kradnutiu rôznych komodít. Všetko majú zachytené na kamerách. Volajú aj mestských policajtov. Problém je v tom, že krádeží sa dopúšťajú maloleté osoby, ktoré nie sú trestne zodpovedné za svoje činy. Prípadmi sa zaoberá aj Sociálna kuratela v Malackách, ale ako sme sa mohli presvedčiť, bezvýsledne.

Napriek tomu, že pracovníci zberného dvora, plot pravidelne opravujú behom dvoch dní je opäť poškodený. Cez diery v plote sa dostávajú na zberný dvor. Nevadí im to, že ich snímajú mestské kamery. Na záberoch vidieť, ako vynášajú rôzny materiál. Cez tento plot zlodeji prehadzujú železo a hliník.
Hádžu to rovno na ich dvor, ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti zberného dvora. Pracovníci, keď to vidia volajú mestských policajtov.

"Krádeže železa vykonávajú maloleté deti, ktoré nie sú ani trestne ani priestupkovo zodpovedné," povedala Alena Oravcová, vedúca oddelenia výkonu služby mestskej polície v Malackách.

"My prídeme sem a na základe kamerových záznamov zistíme, o aké deti ide a ideme za rodičmi a riešime to," dodal mestský policajt Ilija Milakovič.


Najprv sa snažili rodičom dohovoriť, aby ich deti prestali kradnúť. To však nepomohlo. "Preto sa vec rieši tak, že sa len oznamuje podľa zákona o priestupkoch na sociálnu kuratelu," vysvetlila Oravcová.

S rodičmi deti sme sa snažili rozprávať aj my, ae bezvýsledne. Mali zamknuté dvere a cez ne deti tvrdili, že rodičia sú v práci. O stanovisko, sme požiadali sociálnu kuratelu. "Úrad práce sociálnych a rodiny Malacky má vedomosť a aktuálne zhodnocuje situáciu maloletých detí a ich rodín. A následne prijme potrebné opatrenia sociálno právnej ochrany deti a sociálnej kurately za účelom riešenia dôvodov, prečo sa maloleté deti krádeží dopustili," informovala Marianna Šebová z kancelárie generálneho riaditeľa a generálneho tajomníka služobného úradu.


Ako sme sa mohli presvedčiť v praxi, sociálna kuratela nekoná. "To nemá žiadny efekt lebo deti kradnú ďalej," skonštatoval mestský policajt Ilija Milakovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy