Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Linka pomoci pre ľudí v ťažkých životných situáciách už nebude k dispozícii iba telefonicky
Zdielať na

Linka pomoci pre ľudí v ťažkých životných situáciách už nebude k dispozícii iba telefonicky

NITRA / Linka pomoci pre ľudí v ťažkých životných situáciách už nebude k dispozícii iba telefonicky. V troch krajských mestách zriadili centrá, v ktorých sa budú môcť obyvatelia stretnúť s psychológmi aj osobne. Občianske združenie, ktoré pomoc prevádzkuje, zaznamenalo za pol roka nárast volaní až o takmer 50 percent.

Ipečko, je zriadené pre mladých ľudí, ktorí sa ocitli v ťažkých situáciách nonstop. Počet volaní na linku sa už šplhá k štyridsiatim tisícom. Najčastejšie sa na nich ľudia obracajú s problémom domáceho či sexuálneho násilia, ale aj pri myšlienkach na samovraždu.

"Napríklad pri pokusoch o samovraždu sa na nás obrátilo viac ako 1300 ľudí za posledných 6 mesiacov,"
povedal riaditeľ IPečka Marek Madro.



Takúto linku pomoci nevyužívajú iba dospelí mladí ľudia, ale aj deti od 12 rokov."Témy čo vnímame na tých našich linkách pomoci sú osamotenia, pocity samoty a strachu," uviedla psychologička Veronika Tóthová.


Častokrát, však v prípade potreby vyrážajú psychológovia aj do terénu. Snažia sa poskytovať komplexnú pomoc. Stoja aj vylepením takýchto oznamov v blízkosti priecestí, na ktorých dochádza k samovraždám. "Už v priebehu dvoch dní sa na nás obrátil klient, ktorý práve stál pri koľajniciach a potreboval vyhľadať pomoc," opísal psychológ Boris Katrušin.


Za psychológmi teraz už budú môcť v prípade potreby prísť po dohode ľudia aj osobne. V Bratislave, Banskej Bystrici a v Nitre otvorili centrá takzvané Káčka. Ide o anonymnú pomoc a postupne by mali pribudnúť aj v ďalších mestách.


Takáto krízová linka bola zriadená aj špeciálne pre učiteľov, využívať ju môžu popoludní. "Pomoc je nevyhnutná, to nám odkryla pandémia," uzavrela psychologička Tóthová.


Číslo je 0800 500 333

Súvisiace články

Najčítanejšie správy