Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Novodobé otroctvo stále existuje. Za posledných 5 rokov sa takmer 300 Slovákov stalo obeťami obchodovania s ľuďmi
Zdielať na

Novodobé otroctvo stále existuje. Za posledných 5 rokov sa takmer 300 Slovákov stalo obeťami obchodovania s ľuďmi

BRATISLAVA / Novodobé otroctvo stále existuje. Za posledných 5 rokov sa takmer 300 Slovákov stalo obeťami obchodovania s ľuďmi. Rodičia predávajú vlastné deti na sobáše, dospelí zase v zahraničí robia nútené práce, či prostitúciu.

Sú známe doslova hororové prípady, kedy bolo napríklad 12 ročné rómske dievčatko predané na sobáš so 14 ročným chlapcom. Po presťahovaní sa robilo doslova slúžku a staralo sa nielen o domácnosť, ale aj o starších rodinných príslušníkov pripútaných na lôžko. Navyše jej rodičia chlapca v posteli držali ruky a nohy, aby ju mohol znásilniť.


"Stále sú to deti a Rómovia to nevnímajú ako nejaký problém. V našom ponímaní, ale je to obchodovanie s ľuďmi a dokonca pri deťoch sa považuje aj to ak dieťa súhlasí s prostitúciou, ale núka ju rodič už je to obchodovanie s ľuďmi," povedal riaditeľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Kamil Pinček.


Touto trestnou činnosťou v akejkoľvek forme a prevádzačstvom sa zaoberá Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii. Za obchodovanie s ľuďmi sa považuje napríklad aj nútené žobranie. Týka sa to najmä bezdomovcov, ktorým obchodník zabezpečí ubytovanie, ale stravu majú možno raz denne. Často ich nadrogujú a berú aj do zahraničia.

"Jedna bezdomovkyňa s bezdomovcom otehotnela. Tehotná žena málo vyžobre čiže tí obchodníci nepotrebovali, aby bola tehotná, tak dokázali taký fyzický útok na ňu, že tá žena potratila," opísal Pinček.


Takíto páchatelia sa nezastavia pred ničím. Ak potrebujú bezdomovca na invalidnom vozíku a žiadneho takého nemajú, tak sú schopní mu dolámať nohy, len aby sa invalidom stal.



Slováci sa už roky stávajú najčastejšie obeťami obchodovania s ľuďmi vo Veľkej Británii a v Severnom Írsku. Často sú vykorisťovaní formou nútenej práce. Najpodozrivejšie a najčastejšie ponuky sú také, kde má človek sľúbenú vysokú výplatu, s tým že nemusí ovládať cudzí jazyk, ani mať skúsenosti v danej práci, pričom mu bude preplatená cesta, ubytovanie či poistenie.

"Odporúčame všetkým klientom, aby sa obrátili buď na Úrad práce, sú tam registrované všetky personálne agentúry, ktoré majú licenciu na sprostredkovanie práce do zahraničia. Druhá vec je, že máme na Slovensku internetovú stránku, ktorá sa volá eures.sk, na ktorej sú pracovné ponuky, ktoré sa týkajú zahraničia,"  
uviedol riaditeľ odboru prevencie KMVSR Jozef Halcin.


Pred odchodom za prácou do zahraničia je dôležité povedať rodine, kam idete, kde budete bývať a dohodnúť si aj nejaké heslo, v prípade, že sa stanete obeťou obchodovania s ľuďmi.


"Obchodníci s ľuďmi dovolia tej obeti telefonovať, ale za ich prítomnosti, čiže je dôležité, aby rodine povedali to heslo, napríklad v Anglicku je pekné počasie a to môže byť ten impulz pre rodinu, aby zalarmovala políciu, že niečo sa deje,"  skonštatoval riaditeľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Pinček.


Obchodovanie s ľuďmi môže byť aj nútená kriminalita, ak páchateľ svoju obeť núti napríklad kradnúť. Ani v takom prípade by sa nemala báť ísť na políciu. Stíhaný bude len páchateľ, nie obeť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy