Zatiahnuté
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Nešťastie v Malej Fatre: Blesk nepriamo zasiahol manželov
Zdielať na

Nešťastie v Malej Fatre: Blesk nepriamo zasiahol manželov

MALÁ FATRA / Horskí záchranári z Malej Fatry vyrážali na pomoc dvom turistom, ktorých pri schádzaní z Veľkého Rozsutca zastihla búrka. Blesk udrel v ich tesnej blízkosti a 38-ročný muž utrpel vážne zranenia. Leteckí záchranári však nemohli pre zlé počasie vzlietnuť.

​Manželia mali šťastie, že ich blesk nezasiahol priamo. No 38-ročný muž utrpel vážne poranenia. Leteckí záchranári ale pre zlé počasie vzlietnuť nemohli. Turisti už schádzali z Veľkého Rozsutca, keď ich zastihla silná letná búrka. Blesk ich, našťastie, priamo nezasiahol. "Udrel v tesnej blízkosti pri nich, čo spôsobilo, že tlaková vlna zhodila toho pána na zem a následne uvoľnené kamene ho zasiahli do hlavy," povedal Andrej Bárdy, HZS Malá Fatra. "Keďže v tejto oblasti ešte pretrvávala búrka, nebolo možné nasadiť leteckú techniku. Z oblasti Malej Fatry vyrazili 5-ti záchranári," ozrejmil Lukáš Gallo, HZS Malá Fatra.

Do sedla Medziholie sa záchranári vyviezli terénnym autom, potom už k zranenému turistovi pokračovali pešo. "Po príchode sme turistu ošetrili, zateplili a transportovali do sedla Medziholie," povedal Gallo. 38-ročný muž momentálne leží v žilinskej nemocnici. "Pacient je hospitalizovaný na úrazovej chirurgii, je stabilizovaný, na nohe utrpel popáleniny 2. a 3. stupňa," uviedla Lenka Záteková, hovorkyňa FNsP Žilina.

Horskí záchranári upozorňujú na to, že v období letných búrok je dôležité vyraziť na túru skoro ráno a vracať sa z nej ešte predpoludním. "Tie blesky spravidla udierajú do najvyššieho bodu na hrebeni na skale, takže človek ak ho už zastihne búrka, mal by sa skryť do nižších polôh, nemal by jednoducho na hrebeni vytŕčať a vytvárať tak najvyšší bod," dodal Bárdy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy